Începând de anul viitor, elevii de gimnaziu vor avea mai multe ore, iar planul cadru va suferi modificări consistente.
Începând cu anul şcolar 2017-2018, elevii de gimnaziu vor petrece mai mult timp la şcoală. Motivul este numărul de ore, care va fi mai mare decât în prezent. Conform planului cadru, elevii vor avea o disciplină nouă, începând din clasa a V-a şi până la clasa a VIII-a, şi anume Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor (TIC), iar opţionalele sunt mai multe. Şi istoria a câştigat o oră în plus pe săptămână, ceea ce este un lucru bun, în concepţia reprezentanţilor din învăţământul preuniversitar ieşean.
„Faptul că la clasa a V-a s-a mai băgat o oră de istorie este foarte bine, istoria era într-un mare pericol. Putem afirma că dezbaterile au fost constructive pentru că a ieşit un plan cadru mulţumitor, dar va fi nevoie, pentru a da atractivitate şcolii, ca programale şcolare, conţinuturile, să fie elaborate de personal cu experienţă. Conţinuturile trebuie gândite atractiv şi în strânsă legătură cu realitatea cotidiană. Faptul că s-a introdus TIC, asta este perspectiva, nu putem decât să o salutăm, suntem într-o eră digitală, a informaticii, şi nu trebuie să ne mire“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.
Probleme cu ora de română
Potrivit noului plan cadru, disciplina Limba şi literatură română pierde o oră la clasa a V-a. În prezent, elevii fac 5 ore pe săptămână la clasa a V-a şi 4 ore pe săptămână la clasele VI-VIII, iar noul plan prevede 4 ore pe săptămână pentru toate clasele de gimnaziu. Materia Latina, în prezent studiată la clasa a VIII-a, va fi studiată doar la clasa VII-a, sub forma de „Elemente de limba latină şi de cultură romanică“.
„Îmi exprim regretul pentru ora de română pierdută. Clasa a V-a reprezintă o etapă de tranziţie, este un an în care sunt multe concepte teoretice, abstracte, pe care ei trebuie să le înveţe, fie că vorbim de literatură ori gramatică. E o zonă complexă, iar această oră era de recuperare, avea o utilitate importantă. Nu este dramatică situaţia, profesorii vor găsi soluţii, e de lucrat însă la profesorii debutanţi, care vor fi ajutaţi. Pe de altă parte, la nivel macro, ar fi de spus că s-a îmbunătăţit planul cadru, este mai generos, multe dintre propuneri au fost integrate. Apreciez existenţa orelor de TIC la cei patru ani de gimnaziu, orele de artă, faptul că se vor păstra orele de muzică şi desen, iar educaţia socială a rămas neschimbată şi aici este un mare câştig. Faptul că a crescut numărul opţionalelor, de la unu până la patru, este un lucru bun, deoarece sunt clase bune, care au potenţial, cu elevi care vor să aprofundeze o limbă străină, iar schema trebuie să se adapteze pe nevoile clasei“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
Continuarea pe Ziarul de Iasi