Un proiect de hotărâre de Guvern propune reglementarea mai riguroasă a condițiilor în care o persoană poate fi atestată ca asistent maternal. Măsura introduce restricții legate de vârstă, pregătire și venituri, dar și sancțiuni.
Condițiile și procedurile de obținere a atestatului de asistent maternal, dar și statutul acestuia, reglementate, în prezent, prin HG 679/2003, vor fi modificate.
Astfel, un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei propune modificări ale rețelei de asistență maternală, calificată în nota de fundamentare a documentului ca fiind ”înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu – scăzut de educație”, cu experiență și calificare limitate.
După 21 de ani de la prima reglementare a rețelei de asistenți maternali, Guvernul propune introducerea unor condiționalități privind vârsta și nivelul de educație pentru atestarea ca asistent maternal și reevaluarea condițiilor de obținere a atestatului și schimbarea procedurilor de atestare și a statutului asistentului maternal.
Prin urmare, norma propusă vizează introducerea unor condiții pe care trebuie să le îndeplinească persoana care poate fi atestată ca asistent maternal, dar și reglementarea situațiilor în care o persoană nu poate fi asistent maternal.
Pe viitor, criteriile de selectare a asistenților maternali vor conține doi nouă condiții:
- aceștia nu vor putea primi în plasament copiii cu care este rudă până la gradul IV inclusiv;
- nu vor putea primi în plasament un copil dacă diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani (condiție care nu se va aplica dacă nu se aplică dacă copilul face parte dintr-un grup de frați).