Situatie complicata in invatamantul pascanean. Sute de elevi nu au acces la invatamantul online pentru ca nu au tablete sau alte dispozitive electronice si nici conexiune la internet. Nici profesorii nu stau mai bine. Unii isi folosesc laptopurile personale altii fac cu greu fata provocarilor si sunt probleme mari de comunicare la distanta acolo unde nu au fost puse echipamente profesionale de tip videoconferinta.
Problema este cunoscuta de luni de zile dar, pana acum nu a fost rezolvata. Guvernul a promis distribuirea de tablete dar demersurile s-au blocat iar administratia locala nu a facut nimic, desi in alte orase si comune din judet au fost achizitionate astfel de echipamente cu bani de la bugetul local. De asemenea, este nevoie de bani pentru achizitionarea de materiale pentru dezinfectia permanenta a unitatilor scolare.
In lipsa unor solutii concrete, unele scoli au fost nevoite sa se descurce singure sau sa improvizeze dar de cateva saptamani de zile se pot depune cereri de finantare din fonduri europene .
De exemplu, la Colegiul CF Unirea, conducerea scolii s-a decis sa incerce sa obtina pe cont propriu suma de circa 265.000 de euro pentru tablete cu internet pentru doi ani, laptopuri, videoproiectoare, tablete grafice si alte dispozitive electronice necesare invatamantului online.
Alte scoli asteapta ajutorul Inspectoratului Scolar Judetean. In parteneriat cu acesta, vor incerca sa depuna proiecte pentru echipamente tehnice si Colegiul National Mihail Sadoveanu, Liceul Miron Costin, Liceul Nicolae Iorga sau Mihai Busuioc.
De exemplu, la Nicolae Iorga prin acest proiect se solicita aproape 500 de tablete, in jur de 30 de laptopuri, patru table grafice si echipamente pentru videoconferinta. La Liceul Tehnologic Mihai Busuioc, sunt necesare 100 tablete, 10 laptopuri, 24 de sisteme videoconferinta, 24 table grafice si 20 camere video.
Scolile au in aceasta perioada doua linii de finantare deschise: una pentru echipamente si una pentru materiale cum ar fi, masti de protectie, dezinfectanti, dispensere si lampi UV pentru dezinfectie. Unele unitati de invatamant au aplicat in nume propriu, altele prin intermediul ISJ Iasi.
Problema a fost discutata si in cadrul Primariei Pascani. Noul edil a convocat saptamana trecuta o sedinta cu toti directorii pentru a afla cu ce probleme se confrunta. Dupa disctutiile cu functionarii si specialistii in accesarea fondurilor europene s-a ajuns la concluzia ca este mai bine ca fiecare unitate de invatamant sa se descurce singura. Mai exact cererile de finantare sa fie depuse de scoli nu Primarie pentru a pute deconta investitiile facute pana acum iar achizitiile sa fie mai facile. Adminsitratia locala a avut acelasi punct de vedere si pe timpul fostului primar, cand se astepta deschiderea sesiunii de finantare.
Unii directori au fost luati prin surprindere de raspunsul Primariei. Asta deaorece, actualul edil, Marius Pintilie, in calitate de primar ales a cerut intr-o conferinta de presa ca adminsitratia locala sa isi asume responsabilitatea de a depune cererea de finantare cat mai repede pentru achizitionarea de tablete si alte sisteme electronice encesare orelor online. Acum ei trebuie sa se descurce singuri sau cu ajutorul Inspectoratului scolar Iasi.
Nimeni nu stie daca si mai ales cand vor primi echipamentele solicitate. Pana atunci, sute de copii sunt privati de un drept elementar, accesul la educatie iar consecintele sunt greu de anticipat.