7.9 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Școlile, obligate să reducă greutatea ghiozdanelor. „Să nu depăşească 10% din greutatea copilului”

Directorii școlilor vor fi obligați să găsească soluții pentru ca elevii să nu mai care atât de multe cărți, în cazul în care un ordin al Ministerului Sănătății intră în vigoare.

Conducerile școlilor vor fi obligate să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor, propune Ministerul Sănătății.

Ca soluții, instituția propune dulapuri individuale în care elevii să-și țină manualele și caietele, spații pentru realizarea temelor după ore sau curs de „educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului”.

De asemenea, se recomandă utilizarea ghiozdanului cu bretele late, purtat pe ambii umeri, pentru o distribuție echilibrată a greutății. Ordinul Ministerului Sănătății prevede că „greutatea conţinutului ghiozdanului la toate ciclurile de învăţământ nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului”.

Această propunere apare și în proiectul Statutului elevului, susținut de mai multe asociații de elevi, relatează Edupedu.

Ce e de făcut

Kinetoterapeutul Mădălina Semen, care lucrează în secția de Neurologie Pediatrică a Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia“, a explicat pentru „Adevărul” ce tip de ghiozdan e cel mai potrivit pentru micuții noștri.

Este varianta de troller, care se trage pe niște roți. Momentan, cred că e cea mai utilă, pentru că nu știu cât de repede o să intre în vigoare regulile și cât de repede se vor adapta școlile. Să facă dulapuri în școli, să mai lase din manuale, astea ar fi cele mai bune soluții. Majoritatea copiilor poartă ghiozdane cu bretele late, dar se duc mult pe spate, ori se duc în hiperlordoză, ori se duc prea mult în față, stau cocoșați, nu mai este scolioză, e cifoză, că trebuie să tragă greutatea aia, oricât de late ar fi bretelele. Și noi ca adulți, dacă ne punem ghiozdanul în spate, același lucru se întâmplă”, a explicat kinetoterapeutul.

Continuarea pe Adevarul 

Recomandări