Întreruperile repetate din ultima perioadă de furnizare a apei la Pașcani au scos în evidență faptul ca nici operatorul ieșean si nici municipalitatea nu au putut asigura apa necesară pentru populație prin metode alternative.
Din acest motiv pășcănenii au fost nevoiți sa cumpere apa din magazine sau sa o aducă de la izvoarele din oraș. In zilele de sâmbătă si duminică, săptămâna trecută, zeci de locuitori de la blocurile din apropiere s-au așezat cu găleți si bidoane la coada din ce in ce mai mare, la izvorul de lângă sediul Poliției Municipale sau la cel de la ieșirea spre Valea Seaca.
In acest context o pășcăneană, funcționar in cadrul Primăriei Municipiului a postat pe rețelele de socializare o scrisoare deschisă adresată primarului Marius Pintilie. Laura Pașcu- foto îi solicita edilului ca in loc de explicații și hârtii sa facă demersurile necesare pentru ca ApaVital sa suplimenteze numărul de rezervoare de apa pentru a fi suficientă pe timpul avariilor. Ea consideră ca achiziția s-ar putea face in regim de urgență având în vedere că lipsa furnizării apei in timpul caniculei este o situație de forță majoră.
Până acum Primarul Marius Pintilie nu a avut nici o reacție publică la scrisoarea deschisă. Într-o intervenție video de la avaria de pe rețeaua de aducțiune, care a avut lor sâmbăta trecută, edilul a spus ca va dispune realizarea unei expertize tehnice a conductei și ca există riscul iminent, fără nici o soluție, pentru alte întreruperi de apă, până când va fi construită o conductă și o stație de epurare pentru apa din Siret, in maxim un an si jumătate. De asemenea primarul i-a trimis sa citească contractul de delegare, pe cetățenii care strâng semnături pentru organizarea unui referendum împotriva ApaVital.
Menționăm că în timpul întreruperii furnizării din cauza avariilor, mai ales pe timp de caniculă, operatorul ApaVital ar putea asigura o parte din consumul necesar mai ales menajer prin intermediul cisternelor de apa aflate în dotare. Deși au fost trei astfel de întreruperi severe in cartiere din Pașcani, nu a fost adusa nici o cisterna cu apa si nici Primăria nu a făcut demersuri oficiale în acest sens. De asemenea municipalitatea ar putea amenaja cișmele cu apa în fiecare cartier, dar și in zonele centrale aglomerate care să fie conectate la izvoarele de apa din subsol, in urma unor foraje.