2.9 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Sculpturile prind contur. Pășcănenii sunt invitați să vadă cum lucrează studenții

Sculpturile prind contur. Pășcănenii sunt invitați să vadă cum lucrează studenții

După mai bine de o săptămână de când la Pașcani s-a deschis simpozionul de sculptură, blocurile de andezit au început să prindă contur și ușor ușor să ia forma dorită și propusă de studenții de la Universitățile de Arte din țară. Unele dintre lucrări nu au forme bine definite, însă altele le poți desluși. Studenții mai au la dispoziție până la finalizarea sculpturilor ce vor fi expuse în piațeta din fața Primăriei Municipiului, în apropierea fântânei arteziene, două săptămâni. Coordonatorul simpozionului este profesorul univeristar, pășcăneanul Ilie Bostan.

A trecut mai bine de o săptămână de când la Pașcani s-a deschis oficial simpozionul de sculptură pentru studenți. Tinerii veniți din mai toate colțurile țării lucrează de zori ca sculpturile lor să fie gata în termenul prevăzut în proiect, jumătatea lunii august a.c.

Unul dintre cei 12 studenți care a venit la Pașcani este Cristi Iulian din Republica Moldova. Este cursant la Universitatea de Arte din București și este bucuros că face parte din acest program și că este coordonat de profesorul Ilie Bostan. Deși lucrează foarte greu în andezit, el spune că sculptura lui va reprezenta ceva abstract dar concret, ceva ce îmbină organele cu formele rigide. De asemenea, este mândru și chiar emoționat că lucrarea lui va fi expusă publicului larg și că va rămâne în timp spre expoziție.

Tot de la Arte vine și Ionuț Filimon. El este cursant la Iași și spune că și-a dorit să vină în tabără la Pașcani pentru a vedea cum se lucrează și în andrezit.

După cele 10 zile de muncă, lucrarea lui a prins deja formă. Se poate observa două tălpi, însă studentul spune că așteptă interpretări din partea cetățenilor atunci când va fi expusă.

Coordonatorul simpozionului este pășcăneanul Ilie Bostan, cel care a și vorbit pe larg despre acestă tabără în cadrul interviului JOS PĂLĂRIA, emisiune unde a povestit și informații despre viața lui. – vezi video. Profesorul universitar a spus cât de important este un asemenea simpozion în viața unui artist aflat la început de drum dar și despre deschiderea Municipiului spre cultură și zonă de turism pentru cei interesați de asemenea lucrări.

Amintim că pentru această tabără, “Formă și expresivitate”,  au fost alocați de la bugetul local 70 mii de lei. Banii vor fi cheltuiţi atât pentru cazarea şi masa participanţilor cât şi pentru materia primă şi uneltele folosite la sculptură. Totodată cele mai bune lucrări vor fi premiate, tot din suma alocată din bugetul Pascaniului.

Inițiatorul proiectului, sculptorul păşcănean Ilie Bostan,  spune că fiecare dintre lucrări valoreaza cel puţin 3.000 de euro, conform onorariilor care se plătesc la astfel de concursuri şi că schiţele şi mulajele au fost selectate şi verificate de cadrele universitare.

Recomandări