Mai țineți minte îndemnul „Reinventați-vă!”, însoțit de un ridicat nepăsător de umeri și un zâmbet cinic? Ni se spunea asta în momentul în care sectoare întregi de activitate și repezentanții acestora făceau sesizări după sesizări, indicând cu disperare că, fără un spijin specific concret, sunt amenințați să dispară. Iar una dintre aceste categorii este și rămâne cea a producătorilor români. Cei care observ că, pentru o parte a clasei politice, au devenit un soi de trend în declarații cu scop exclusiv de capitalizare de imagine pe 0 acțiuni concrete. Pentru că este atât de ușor să fii un promotor și un militant pentru resursa națională…doar din vorbe. Este și mai ușor să te urci pe valul unor nevoi din ce în ce mai apăsătoare și mai devastatoare pentru ca, de acolo, să te erijezi în ce rol vrei tu doar pe baza unor declarații pline de preocupare și grijă mimate, timp în care favorizezi orice și pe oricine altcineva decât cel care îți reprezintă țara și contribuie în mod direct la economia sa.
Ei, bine, în lipsa oricărei măsuri de suport, în lipsa oricărei strategii și viziuni referitoare la ei, producătorii români s-au reinventat. Pe cheltuiala lor. Pe un sacrificiu și un efort inimaginabile. Rezultatul? 0! Ba, mai mult, obstacole. Și doar un alt motiv de declarații ale guvernanților prin care își arogă merite care nu le aparțin.
Vreme în care, în statele lumii, cele care au o viziune și o strategie bine definite și fundamentate pe resursa internă, producătorii locali reprezintă nucleul pentru orice măsură care să contribuie la sprijinul acestora și, prin urmare, la dezvoltarea per ansamblu la toate nivelurile a statului. Vreme în care lumea evoluează și face tot ce este posibil să se alinieze atât necesităților ivite în urma crizei pandemice, cât și noilor politici, nevoie și tendințe europene și mondiale.
Pentru actualii guvernanți, se pare că acest lucru este unul imposibil. Deși, alături de colegi mei social-democrați, am demonstrat că se poate. Cu o singură condiție. Să și vrei!
Producătorii locali au nevoie acum de rezultate și de toate pârghiile de sprijin concret!
De aceea, respectând principiul fundamental al dialogului social, în urma discuțiilor cu ei finalizate printr-o muncă comună de identificare a acelor măsuri urgențe de care au nevoie, am găsit soluții. Iar una dintre ele este o inițiativă legislativă prin care producătorii români să nu mai fie excluși de la licitații în favoarea unor firme fantomă, dar cu acționari…agreați de actuala guvernare.
Acest proiect, redactat împreună cu reprezentanții producătorilor români, vizează completarea Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice și a Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, astfel încât autoritățile contractante să utillizeze factori de protecție a mediului în cadrul criteriului de atribuire cel mai bun „raport calitate-preț” sau cel mai bun „raport calitate-cost”.
Mai precis, pe baza unei logici și metodologii cât se poate de simplă și de transparentă, aliniate bunelor practici din domeniu din statele membre, cât și cu cea mai nouă politică europeană, se intoduce criteriul verde la licitații. De altfel, o prevedere ce există deja la nivel de recomandare și pentru legislația românească.
Practic, cu cât este mai aproape un producător de beneficiar, cu atât este mai avantajat prin faptul că gradul de poluare pe care îl produce prin transportul produselor este unul mai mic. Lucru care se contabilizează sub formă de punctaj pozitiv și consistent în evaluarea oricărei licitații.
Punem punct astfel acelui model care le-a folosit atât de mult celor care au preferat să acorde întâietate oricărui alcuiva decât producătorilor români.
Punem astfel punct unei politici antinaționale, bazate pe interese străine de nevoile producătorilor români și nevoilor reale ale economiei noastre.
Acordăm sprijin concret, respectând munca producătorilor români și care trebuie să găsesc acum și mereu în stat un partener cu adevărat implicat, serios și responsabil, nu o piedică sau un partener formal și amorf, lipsit de orice direcție și suport.
Aceasta este una dintre măsurile pe care social-democrația din România le-a pregătit în condițiile în care, rând pe rând, se dovedește că incapacitatea actualilor guvernanți de a se concentra pe măsuri benefice și constructive care să reducă semnificativ problemele cu care toți producătorii români, indiferent de domeniul și sectorul românesc, să chinuie de un an de zile singuri să le surmonteze, în așteparea unor rezultate care au tot întârziat să apară.
Deputat de Iași,
Vasile Toma