1 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 28, 2024

Se schimbă ora. Nu uitați să vă reglați ceasurile!

Ne vom trezi mai devreme începând de duminică pentru că de sâmbătă noapte se trece la ora de vară. Chiar dacă există câteva efecte asupra organismului, aceste modificări orare sunt binevenite pentru că ne bucurăm mai mult de lumina zilei și în plus, facem economie de energie.

Sâmbătă noaptea se face trecerea obișnuită la ora de vară așa cum se întâmplă în fiecare an. Această modificare orară se face întotdeauna în ultimul week-end al lunii martie, de aceea ziua de 29 martie va deveni anul acesta, cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore.

Trecerea la ora de vară se face mai exact în ultima noapte de sâmbătă din luna martie, când ora 3 va deveni ora 4, conform acestor modificări. După ce se va trece la ora de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.
Aceste informații sunt absolut necesare mai ales pentru cei care vor circula cu mijloace de transport, deoarece nu se modifică ora programată pentru plecări și sosiri, călătorii fiind cei care nu trebuie să uite să își modifice ora exact în intervalul prevăzut, altfel riscă să nu mai ajungă la destinație.
Modificările orare au în general efecte asupra organismului, așa cum spun și psihologii.

Pentru a evita astfel de neplăceri, specialiștii ne recomandă ca sâmbătă seară să ne modificăm programul de somn, fie că alegem să ne culcăm cu o oră mai târziu sau ne trezim duminică dimineață, mai devreme deoarece trecerea la ora de vară poate provoca tulburări ale somnului, pierderea poftei de mâncare sau diminuarea temporară a capacității de muncă și concentrare.

Ideea realizării unui decalaj orar manual aşa încît societatea să beneficieze de o oră în plus de lumină naturală şi să economisească curentul electric, a apărut în 1895 din partea astronomului britanic George Hudson, dar această propunere a fost pusă în practică mai târziu, de aceea ea a fost atribuită politicianului Benjamin Franklin.

Prima țară care a adoptat trecerea la ora de vară în anul 1916 este Germania, iar în România, modificarea a fost introdusă pentru prima dată în 1932, în 1943 a fost suspendată, iar din 1979 a fost reintrodusă.
Aproape toate ţările europene au adoptat ora de vară, ca şi SUA, Canada, cîteva ţări din America de Sud, din Africa şi chiar cîteva provincii din Australia, precum şi Noua Zeelandă.

Precizăm că în prezent au rămas foarte puține țări care nu au pus în practică această modificare, deoarece ea a adus în timp economii mari la nivel energetic, chiar dacă mai există și câteva efecte și asupra organismului.

Recomandări