Gustul tradiţional românesc este şi mai scump în acest an. Guvernul a inclus pe lista cu măsuri fiscale şi alimentele care vin de la micii sau marii producători locali. Telemeaua, carnea, salamul tradiţional, dar şi legumele bio – toate costă mai mult cu aproape 5 procente. Măsura îi îngrijorează pe producători. Se tem că vor pierde clienţi, în condiţiile în care românii sunt tot mai atenţi la cheltuieli.
Brânzeturile, conservele sau dulcețurile produse local sunt doar câteva dintre produsele care costă mai mult din acest an. TVA-ul a crescut de la 5 la 9%. Un borcan de gem de prune, de exemplu, se scumpeşte cu un leu.
Un kilogram de cârnaţi ţărăneşti costă acum 53 de lei, un kilogram de salam de Sibiu 54 de lei, iar unul de brânză se vinde acum 54 de lei. Toate sunt mai scumpe cu 2 lei de la 1 ianuarie. Producătorii speră că cei ce cumpără astfel de produse nu vor fi descurajați de preț, ci se vor uita în continuare la calitate.