Preţul căldurii în sistemul centralizat din Paşcani va creşte începând cu 1 februarie a.c. dar nu cu peste 50% aşa cum au hotărât la sfârşitul lunii trecute, consilierii PSD şi PMP. Legislativul local s-a întrunit, în şedinţă extraordinară, la solicitarea primarului, pentru a micşora majorarea anterioară, aşa încât impactul negativ asupra populaţiei să fie mai mic. Şi de acesta dată dezbaterile s-au transformat în scandal, între consilierii de la putere şi cei din opoziţie.
Cele cca 2500 de familii care mai sunt încă abonate la sistemul centralizat de încălzire vor achita la căldură un preţ mai mare cu aproape 22% decât cel de anul trecut, dar mai mic cu peste 28% faţă de cel aprobat acum câteva zile. Mai exact noul tarif de vânzare la populaţie al gigacaloriei este de 322, 26 lei faţă de 265 cât era până acum iar preţul de producţie a fost majorat cu 14,6%, de la 391, 75 la 449,01 lei. Noile modificări propuse de primarul Dumitru Pantazi au fost aprobate doar de consilierii PSD şi PMP în timp de consilierii liberali s-au abţinut, şi de această dată.
Edilul a spus că aprobarea majorării preţului cu peste 50%, în şedinţa de la sfârşitul lunii trecute, a fost o eroare care trebuie îndreptată pentru a nu fi suportată de populaţie. El a explicat că atunci nu a citit cu atenţie documentele. Acum, după o analiză mai atentă, a cerut eliminarea aproape în totalitate a pierderilor tehnologice şi scăderea preţului în consecinţă.
În replică consilierii din opoziţie au solicitat lămuriri privind fundamentarea noului preţ propus de primar. Ei s-au abţinut de la vot motivând că prin diminuare preţurilor aprobate la sfârşitul lunii ianuarie s-ar crea un prejudiciu regiei de termoficare.
Directorul societăţii a atras atenţia că ne-mentinerea preţului majorat cu peste 50% ar avea efecte majore asupra regiei. Gelu Nedelcu a precizat că în lunile de vara o parte din personal va intra în şomaj tehnic iar RAGCL nu va avea bani suficienţi pentru achitarea facturilor.
În replică primarul Dumitru Pantazi a cerut ca pierderile tehnologice să fie diminuate prin investiţii din fondul pentru intervenţii şi reparaţii şi că în tariful majorat sunt incluse şi pierderile financiare iar toate acestea nu trebuie suportate de populaţie sau de la bugetul local.
Capul limpede în acesta şedinţă a fost consilierul Sorin Olariu. El a atras atenţia că RAGCL înregistrează pierderi de peste un milion de lei în fiecare an şi că trebuie luată o decizie pragmatică ,nu politica, privind soarta regiei. Consilierul PMP i-a criticat pe liberali ca s-au abţinut de la vot, atât la majorarea cât şi la diminuarea preţului la căldură.
Dezbaterile s-au transformat imediat în scandal. Consilierul Marius Pintilie i-a reproşat primarului că nu a făcut nimic timp de 6 ani de zile pentru a rezolva problemele de la RAGCL, deşi regia se afla în subordinea consilierilor, nu a primarului, iar conducerea este asigurată de un Consiliu de Administratie aprobat tot de consilieri. De cealaltă parte primarul Dumitru Pantazi i-a acuzat pe consilierii PNL că sunt populişti, obraznici şi că au votat politic preţul la căldură desi tot el a recunoscut ca votarea primei majorari a fost o greseala.
Menţionăm că noul preţ la căldură intra în vigoare de la I februarie 2018. El va fi comunicat şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru a fi avizat. Avizul este consultativ, nu obligatoriu. Primăria Paşcani va acorda în acest an subvenţii la căldură de 1,5 milioane de lei conform proiectului de buget şi intenţionează să solicite suplimentarea ei din fonduri guvernamentale.