Am avut luna iunie ploioasă, însă pe câmpuri este încă secetă. Cantitatea de apă din sol este mult sub nivelul necesar pentru un an agricol bun. Acesta este și motivul pentru care unii dintre agricultori se tem că vom avea recolte slabe anul acesta, mai ales la culturile de grâu.
Valentin este un fermier din județul Călărași și are în jur de 60 de hectare semănate cu grâu. Din cauza secetei, se așteaptă că producția de anul acesta să fie mai slabă că în anii trecuți.
”Dacă erau precipitații la timp și el avea apă când avea nevoie, spicul ajungea să aibă 10 cm. Noi ne asteaptam să avem o recolta de peste 8 tone la hectar. Dar faptul că cel puțin 60 de zile nu am avut precipitații, ne așteptăm să facem undeva la 5 tone”, Valentin Popa, fermier, judeţul Călăraşi.
”Cantitatea medie înregistrată la nivel național în cele 10 luni ale acestui an agricol se situează sub 400 l/mp. Ar fi trebuit să avem cel puțîn 6-700 l/mp pentru aprovizionara optimă cu apă pentru culturile aflate în vegetație” – Elena Mateescu, director Agenţia Naţională de Meteorologie.
Altele ar fi fost și producțiile fermierilor în anii secetoși dacă țară noastră ar fi avut suficiente sisteme de irigații.
”1,3 milioane hectare sunt în momentul de față în suprafață viabilă, ele aplică irigații în funcție de necesar. Suprafața agricolă a României este de 9.4 milioane ha de teren arabil” – Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii spune că recolta de anul acesta va fi suficientă, așa că suntem feriți de o criză alimentară.
În 2020, cel mai secetos an din ultimii 20, fermierii români au reușit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern dar și un excedent de 2 milioane de tone. Mai exact, necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grâu anual, iar producţia realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone.