Oamenii care ajung să trăiască până la vârsta de 100 de ani sunt din ce în ce mai rari. Motivele sunt diverse, de la factori genetici la stilul de viață, dar există câteva secrete care pot spori șansele de longevitate.
Mit: există un motiv evoluționist pentru îmbătrânire
Biologul Cathy Slack, de la Aston University, spune că, din perspectivă pur teoretică, nu există niciun motiv benefic pentru îmbătrânire. Cea mai populară explicație este, în acest moment, aceea că îmbătrânirea este un efect colateral nedorit al proceselor biologice care promovează creșterea și reproducerea în anii de tinerețe.
Astfel, de la un anumit punct încolo, același mecanism care, anterior, ne făcea să ne simțim mai în formă începe să ne facă să ne simțim mai slăbiți, iar corpul nu mai poate face față. Oamenii de știință numesc asta „teoria hiperfuncției îmbătrânirii”. „Este ca atunci când lași robinetul pornit. Trebuie să umpli cada de baie, dar dacă nu oprești apa la timp, aceasta va curge pe dinafară și îți va inunda baia”, au explicat cercetătorii.
Mit: bătrânețea înseamnă automat și sănătate deteriorată
Dintre oamenii care ajung să trăiască până la 100 de ani, aproximativ 43% dintre ei nu afișează simptome ale unor boli generate de vârstă până nu ajung la cel puțin 80 de ani. Alți 42% sunt din categoria celor care trăiesc cu boli cronice de la 60, 70 de ani, dar care supraviețuiesc. Iar ceilalți 15% sunt oameni care nu dovedesc niciun semn demonstrabil de boală la 100 de ani și chiar și la o vârstă mai înaintată de-atât.
E adevărat că vârsta este un factor major de risc pentru multe boli grave, precum cele cardiace, demență sau diabet. Dar specialiștii cred că vechea preconcepție care spune „cu cât ești mai bătrân, cu atât ești mai bolnav” este falsă, preferând s-o reformuleze: „cu cât ești mai bătrân, cu atât ai fost mai sănătos”.
Mit: nu poți face nimic pentru a preveni moartea
Se pare că genetica nu este singurul factor care influențează bolile generate de vârstă sau longevitatea. De fapt, cercetătorii sugerează că doar 25% din variația speranței de viață a oamenilor este influențată de genetică. Mediul înconjurător și comportamentul care vizează sănătatea proprie sunt două aspecte mult mai importante. De exemplu, s-a dovedit că persoanele care nu fumează, nu beau sau nu consumă carne trăiesc chiar și cu un deceniu mai mult decât cei care au aceste obiceiuri. Deci, dacă avem un stil de viață rezonabil de când suntem tineri șansele să ajungem la 90 de ani cresc exponențial.
Câțiva factori esențiali ar fi și menținerea constantă a indicelui masei corporale, exercițiul fizic timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi și o dietă de calitate. Nu e nevoie ca oamenii să devină vegani sau să alerge lunar la maraton, dar micile schimbări pot face diferența.
sursa yoda.ro