Andrei Albulescu, inspectorul-şef al ITM Iaşi până în 2019, a explicat cum funcţionează mecanismul care permite ocolirea concursurilor şi menţinerea angajatului detaşat sub control/.Între timp, ministrul Mediului a promis verificări la ABA Prut-Bârlad, iar premierul, la Administraţia Apele Române pe subiectul angajărilor din ultimii ani.DNA a fost încă şi mai iute.
„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, am cerut Corpului de Control al prim-ministrului să investigheze situaţia de la Apele Române. În mandatul meu, aşa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competenţă şi transparenţă. Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu funcţii de conducere, este pentru toţi cei care lucrează în sectorul public: fără penali în funcţii publice; profesionişti; fără nepotisme; fără conflict de interese”, a scris ieri premierul Florin Cîţu pe pagina lui de Facebook.
În dimineaţa aceleiaşi zile, procurorii anticorupţie au descins la Apele Române, de unde au ridicat documente în legătură cu angajările din ultima perioadă.
Şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a răspuns întrebărilor adresate de ziarul nostru, dar la un post de radio din Bucureşti. „Am văzut o situaţie care mi-a dat de gândit, am văzut persoane fără pregătire de specialitate la Apele Române, lucrurile trebuie analizate de la judeţ la judeţ, de la administraţie bazinală, la administraţie bazinală şi trebuie să profesionalizăm această instituţie. O să vedem în cursul primăverii iarăşi cât de mare o să fie presiunea pe această instituţie pentru că în perioada inundaţiilor trebuie să asigure acel suport tehnic şi de specialitate de care are nevoie fiecare cetăţean pentru a se simţi în siguranţă. Sunt inadmisibile numirile politice de persoane care nu au absolut nicio legătură cu domeniul”, a spus Tánczos Barna la Digi FM. El a promis „o analiză punctuală pe numirile de la Apele Române” în cel mult două săptămâni.