Achiziţionarea unei ambulanţe a fost singura concesie acordată consilierilor unui partid din opoziţie, deşi bugetul pe anul în curs a fost prezentat ca fiind cel mai mare din ultimii 30 de ani.
În cea mai lungă şedinţă de plen din ultimii ani, peste cinci ore, consilierii judeţeni au votat mai multe proiecte de hotărâre, între care bugetele judeţului şi Aeroportului Iaşi. Elanul preşedintelui Consiliului Judeţean a fost curmat brusc la punctul 4 al ordinii de zi, la prima din cele două propuneri de investiţii ale conducerii aerogării.
Aceasta vizează creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe Aeroportul Iaşi, în vreme ce a doua se referă la eficientizarea activităţii aeroportuare. Ambele presupun atragerea finanţării europene, iar directorul aerogării a avut de răspuns mai multor întrebări prin care a explicat ce bani (mai) are regia pentru cofinanţarea altor proiecte.
Cătălin Bulgariu a precizat că nu sunt bani pentru o viitoare extindere de anvergură pe cealaltă parte a pistei, dar că Aeroportul poate să cofinanţeze o extindere a terminalelor existente. Liberalii au votat cele două proiecte, dar s-au obţinut la următorul, cel prin care a fost adoptat bugetul de venituri şi cheltuieli al regiei.
După nelipsitele reproşuri privind reparaţiile şi modernizările de drumuri judeţene, dezbaterile s-au împotmolit la propunerea de ajustare a preţurilor practicate de „Apavital“.
Însă nu aplicarea ratei inflaţiei la tarife a fost nemulţumirea consilierilor, ci cele două concursuri care se derulează de la sfârşitul anului trecut pentru ocuparea mandatelor de administrator şi de director în societatea de furnizare a apei. Discuţiile s-au încins, astfel că subiectul a fost „împins“ spre sfârşitul şedinţei.
Aleşii judeţeni s-au împiedicat încă o dată de o propunere care nu se anunţa în niciun fel complicată, cea care lansează concursul pentru desemnarea unui nou manager la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici“.
De la cele două norme întregi pe care le-ar deţine actualul director interimar, s-a ajuns la desemnarea componenţei comisiei de concurs prin vot secret. Procedura a fost amânată şi ea pentru finalul şedinţei, dar asta după aproape o oră de ciondăneli.
În fine, încă o oră a fost alocată dezbaterilor pe proiectul de buget al CJ pentru anul 2020. Prezentat cu o săptămână în urmă de preşedintele CJ şi afişat pe pagina de internet a Consiliului cu aproape o lună în urmă, proiectul a fost recunoscut de cei prezenţi ca fiind unul record.
Liderul grupului PSD a explicat de ce apare scriptic diferenţa uriaşă dintre venituri şi cheltuielile cu peste 350 de milioane de lei mai mari: se va acoperi din excedentul anului anterior. Practic, a spus Cristian Stanciu, 349 de milioane provin din acest excedent, iar 19 milioane, din cel al unităţilor din subordinea CJ.
În plen, au fost aprobate doar trei amendamente: 450.000 de lei pentru un sterilizator destinat Spitalului de Copii, bani care vor fi luaţi de la bugetul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri FILIT – al cărui buget revine astfel la suma de care a dispus anul trecut, 1,5 milioane de lei; 300.000 de lei Teatrului „Luceafărul“ pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr; achiziţionarea unei ambulanţe echipată pentru domeniul neonatologie, pentru Maternitatea „Cuza Vodă“.
Primele două propuneri au venit de la PSD, ultima de la PMP. Propunerile liberalilor au picat, fiind sprijinite doar de PMP. De altfel, consilierii acestui partid au votat alături de PSD-ALDE-UNPR, iar PNL s-a abţinut de la votul final asupra proiectului de buget.