Veşti bune: de luna aceasta orice adult sau copil care are nevoie de tratament psihologic nu trebuie să-şi mai facă griji că nu şi-l poate permite, va fi gratuit.
Specialiștii au cerut de mulţi ani introducerea consultului psihologic pe lista de gratuităţi şi în sfârşit, începând chiar din această lună. şedinţele de psihoterapie sunt gratuite. Aceste servicii medicale vor fi oferite însă cu nişte condiţii, pe care pacienţii e bine să le cunoască.
Statul decontează acum terapia, după ani de zile în care psihologii au trimis rapoarte şi solicitări în acest sens la Ministerul Sănătăţii, însă pacienţii trebuie să parcurgă înainte câteva etape importante pentru a beneficia de serviciile psihologilor clinicieni, să ajungă la psiholog cu o trimitere de la un medic specialist, doar din câteva domenii, care are încheiat contract cu Casa de Asigurări.
“Asiguratul, cu biletul de trimitere de la medicul de familie, se va adresa unui medic specialist care are încheiat contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, iar aceste servicii se vor acorda la solicitarea acestui specialist prin scrisoare medicală”, spune Crina Grozav, purtător de cuvânt al CAS.
Nu toţi medicii specialişti pot să îşi ajute pacienţii pentru a beneficia de aceste servicii psihologice neplătite, doar câteva specializări medicale fiind cele care pot să recomande şi să asigure aceste gratuităţi: neurologie, psihiatrie, oncologie, ortopedie, hematologie, diabet şi boli de nutriţie,reumatologie, ORL, nefrologie şi reumatologie.
Oamenii nu prea înţeleg importanţa consultaţiilor psihologice deşi ele sunt recomandate în cadrul multor afecţiuni de sănătate care nu au nici o legătură cu tulburările psihice. Mulţi dintre ei fac şi astăzi confuzii între tratamentul psihiatric şi consultaţiile psihologice, care sunt asociate mai degrabă cu depresia.
Aceste servicii pot fi acordate pacienţilor de orice vârstă, inclusiv copiilor, medicii afirmă că un copil din zece are nevoie de un astfel de ajutor cel puțin o dată până devine major.
„Vârsta de debut a patologiei a scăzut foarte mult în ultimii zece ani chiar și în România, astfel depresia, anxietatea sau tulburările emoționale sunt depistate mult mai timpuriu la copii. Studiile arată că medicația în colaborare cu psihoterapia are rezultate pe termen lung mult mai bune”, spune Cristina Costescu, psiholog.
Conform statisticilor recente, un român din cinci suferă de afecţiuni psihice, iar specialiștii estimează că până în 2020 depresia va fi una dintre principalele patologii. România se află astfel pe locul al treilea într-un clasament european, după Estonia și Polonia.