În Iaşi, femeile şi bărbaţii îşi dispută, aproape de la egal la egal, funcţiile de conducere. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi şi analizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, numărul de contracte individuale de muncă având ca titulare femeile este de 9.798, aproape egal cu numărul contractelor deţinute de bărbaţi (10.726), iar în ultimii zece ani femeile au cucerit teritorii importante şi în acţionariatul companiilor ieşene, dar şi ca titulari de PFA-uri sau ca administratori de firme.
“A considera că deţinerea şi administrarea unei afaceri sau asigurarea managementului unor departamente ar fi în apanajul bărbaţilor, nu mai reprezintă decât un mit, şi chiar şi acela desfiinţat de multă vreme de datele statistice”, se arată într-un comunicat prin care specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi celebrează prezenţa femeilor în activitatea economică ieşeană.
Argumentele aduse în sprijinul afirmaţiei de mai sus demonstrează că în ultimii zece ani mediul de afaceri din capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est a cunoscut un fenomen de emancipare. În acelaşi timp însă, arată că în “bătălia sexelor” din businessul ieşean balanţa nu este încă echilibrată.
Creştere de la 13.444 la 21.357
Astfel, se arată în comunicatul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, “dacă în urmă cu zece ani, în judeţul Iaşi se consemna prezenţa a 13.444 femei în cadrul structurii acţionariatului sau asociaţilor companiilor active, datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului relevă că la momentul actual acest număr a urcat la 21.357, ceea înseamnă o pondere de 37,04% din totalul acţionarilor companiilor ieşene, situându-ne din acest punct de vedere peste media naţională de 36,50%”.
Citite optimist, aceste cifre arată că, numeric, Iaşul are mai multe femei care deţin acţiuni sau au rol de asociat în companiile active şi că ponderea lor este uşor peste media pe ţară. Aceste cifre pot fi citite însă şi altfel: “Deşi numărul femeilor acţionar sau asociat în companiile active din judeţul Iaşi a crescut cu peste şapte mii în ultimii zece ani, ele nu reprezintă încă decât 37% din totalul acţionarilor companiilor ieşene, adică puţin mai mult de o treime”.
La fel, numărul femeilor care administrează companii din Iaşi s-a dublat în ultimii zece ani, de la 8.625 în 2014, la 17.001 în 2024. Dar ponderea lor din totalul administratorilor de companii este de 34,69% (puţin peste o treime din total). Şi în cazul lor, ponderea pe Iaşi este mai mare decât cea la nivel naţional (34,69% vs. 34,14%).