Directorul ApaVital SA, Ion Toma, a fost pus la colţ de consilierii judeţeni * acesta a fost nevoit să ofere explicaţii cu privire la unele nereguli descoperite în execuţia lucrărilor din Târgu Frumos, acolo unde, din cauza constructorului, finanţarea este pusă în pericol * deşi instalaţia de apă a fost inaugurată acum câţiva ani, încă mai sunt locuitori din satele comunei Bârnova care nu au apă şi canalizare
O serie de lucrări recente, din care una riscă să piardă finanţarea anul acesta, i-au dat bătăi de cap directorului ApaVital SA, Ion Toma. Consilierii judeţeni l-au chemat în şedinţă pentru a-i cere explicaţii cu privire la lucrările din Târgu Frumos şi comuna Bârnova. Recent, pe strada Tudor Vladimirescu din Târgu Frumos, lucrătorii ApaVital au spart din nou asfaltul pentru înlocuirea infrastructurii de canalizare, la un an de la inaugurare. O parte din consilierii judeţeni au cerut explicaţii cu privire la spargerea asfaltului pe o suprafaţă însemnată, deşi lucrări similare au avut loc în urmă cu un an, exact în acelaşi loc. „Vreau explicaţii legate de faptul că, în un an de zile, o zonă a fost dotată cu canalizare, s-a asfaltat şi, de câteva săptămâni s-a stricat tot asfaltul pe o distanţă foarte mare şi se schimbă canalizarea. Întrebarea este dacă a fost pusă post de la bun început şi cine a greşit”, a întrebat consilierul judeţean Vasile Toma.
Lucrările de canalizare din Târgu Frumos sunt programate pentru finalizare la data de 31 decembrie, anul acesta, însă conducerea ApaVital SA este de părere că nu le va termina la timp şi vor avea de plătit restul lucrărilor din bugetul propriu. „În legătură cu lucrările de la această conductă, vorbim de creşterea capacităţii ei. Constructorul nostru e obligat prin contract să facă asfaltarea după canalizare. Din păcate, la Târgu Frumos avem probleme cu constructorul nostru. Problema este că proiectul a fost sublicitat, la suma de 58% din valoarea iniţială. Dacă nu se trece la treabă, hotărâm situaţia în instanţă. Lucrarea trebuie să se termine la 31 decembrie. Dacă intrăm în anul următor, trebuie să continuăm lucrările pe banii noştri” a explicat Ion Toma.
O altă problemă ridicată de consilierii judeţeni a fost legată de alimentarea cu apă din comuna Bârnova, acolo unde instalaţia a fost realizată cu cinci ani în urmă, dar o parte din sate nu au încă apă şi canalizare. „Am avut o discuţie acum trei ani şi ceva despre alimentarea cu apă în Vişan şi mi-aţi spus că într-un an va fi gata. Am fost la o recepţie, când s-a dat drumul la robinet, nu curgea apa. Am fost trimis de cetăţenii din Vişan, eu fiind de loc din acest sat, să întreb de ce nu au apă”, a declarat consilierul judeţean Lucian Ciprian Roşca.