Marţi, 14 mai 2013, senatorul PSD Florin Constantinescu a susţinut în plenul Senatului o declaraţie politică intitulată ,,Un an de la învestitura Guvernului Ponta”.
În cadrul declaraţiei politice senatorul păşcănean a menţionat faptul că, în Parlament, se află în discuţie mai multe acte normative, legi, unele dintre ele încă din anul 2000. Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să găsească soluţiile viabile pentru rediscutarea acestor legi şi pentru finalizarea procedurii de adoptare, sau după caz, pentru clasarea acestora. ,,Un alt aspect pe care as dori să-l subliniez şi la care aş dori să mă refer este ajutorul pe care noi, parlamentarii USL trebuie să-l acordăm Guvernului Ponta, din poziţia de parlamentari ai majorităţii”.
Săptămâna trecută, s-a împlinit un an de la învestirea Guvernului Ponta. Astfel, pe 7 mai Guvernul Ponta I a fost învestit de Parlament, cu 284 de voturi pentru şi 92 împotrivă. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, Uniunea Social Liberală a obţinut în total la Camera Deputaţilor şi la Senat 395 de mandate (273 mandate de deputaţi şi 122 de mandate de senatori).
,,Nu vreau să aduc laude nici Guvernului, nici Parlamentului. Însă trebuie subliniat că până acum, la un an de guvernare s-au realizat câteva lucruri importante. Principalele măsuri au constat în reîntregirea salariilor bugetarilor, restituirea contribuţiilor la sănătate către pensionari, dar şi încercarea de privatizare a Oltchim şi denunţarea a şase contracte dintre Hidroelectrica şi o serie de companii private”, a mai declarat senatorul Florin Constantinescu.
Un alt subiect de actualitate abordat în cadrul declaraţiei politice a fost cel al regionalizării. ,,Regionalizarea nu este o temă pe care să o finalizăm printr-o singură discuţie. Nici ultimele abordări ale colegilor mei sau ale opoziţiei nu sunt «propoziţii cu punct». Regionalizarea reprezintă un obiectiv pe termen mediu şi lung, nu poate fi pe termen scurt. De la deschiderea discuţiei până la posibilitatea angajării răspunderii Guvernului, şi apoi până la regionalizarea de facto a României este un drum pe care toată ţara trebuie să-l parcurgă. Vorbim de toate forţele politice, de societatea civilă, de reprezentanţii mediului academic şi economic. Permiteţi-mi să-l citez aici pe premierul Victor Ponta, care spunea că «dacă există la un moment dat un acord, nu doar al USL, ci al forţelor politice, poate fi avută în vedere această procedură rapidă» – adică, asumarea răspunderii. Un lucru este cert: avem o majoritate parlamentară incontestabilă, unită şi trebuie să o păstrăm aşa. Avem stabilitate politică. Scena politică a României, de un an de zile, nu mai este în bătaia vântului. Ce facem cu această stabilitate politică? Cei mai mulţi dintre dumneavoastră îşi aduc aminte faptul că, din cauza neînţelegerilor din coaliţiile de guvernare din anii trecuţi foarte multe măsuri stabilite prin programele de guvernare nu s-au putut pune în aplicare pentru că parlamentarii au votat după ureche. Noi nu avem parte de aceast dezavantaj. Noi nu trebuie să avem emoţii la moţiuni. Avem, dimpotrivă, un avantaj. Suntem uniţi şi avem majoritate! Trebuie să profităm, pentru că fiecare dintre noi şi-a asumat responsabilitatea, în faţa electoratului pentru îndeplinirea unor sarcini şi pentru rezolvarea unor probleme. Împreună cu acest guvern solid, puternic, stabil, coerent. Ce şi-a propus USL-ul şi Guvernul să facă până acum, salarii, pensii, deblocarea multor programe europene – a fost de bun augur şi a făcut. Creşterea ajutorului social, de la 1 iulie şi majorarea cu 30% a alocaţiei pentru susţinerea familiei, precum şi mărirea venitul minim garantat cu 13% din a doua jumătate a anului, în două tranşe sunt lucruri pe care Guvernul Ponta le va face şi pe care niciunul dintre Guvernele Boc nu le-a făcut. Ce nu a făcut – şi nu avea cum, într-un an de zile – va face, inclusiv regionalizarea. Este o promisiune de credinţă pe care noi, USL-ul am luat-o în faţa oamenilor şi în faţa României” – îşi încheie declaraţia politică senatorul PSD Florin Constantinescu.
Biroul de presă
PSD PAŞCANI