Sezatoare traditionala cu elevi, parinti si bunici. Finalul proiectului „De la mosi-stramosi lasate si de noi sunt invatate” – Scoala Gimnaziala Parcovaci
Caminul Cultural din Parcovaci – Hirlau a prins viata ieri. Scoala Gimnaziala din localitate a organizat finalul proiectului educational judetean „De la mosi-stramosi lasate si de noi sunt invatate”, cea de-a treia editie.
150 de prescolari si elevi, impreuna cu parintii si cadrele didactice, si-au aratat pretuirea fata de traditiile romanesti, in cadrul unei sezatoare. S-au imbracat in straie de sarbatoare, au interpretat melodii folclorice si au dansat pe muzica populara.
La fel ca in timpurile de odinioara, au fost aduse bucate traditionale, iar femeile au cantat in timp ce torceau lana, impleteau sau cuseau.
Copiii au raspuns si la ghicitori, dupa ce doi mici romanasi au impartit biletele cu intrebari in sala.
A fost prima activitate desfasurata in caminul cultural proaspat renovat, prin Compania Nationala de Investitii. La sarbatoare au participat si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, precum si primarul orasului, Radu Curca.
Mentionam ca proiectul s-a desfasurat pe parcursul a sase luni si a cuprins sectiunide creatii literare si artistice. Scopul acestuia a fost de a pastra si promova traditiile romanesti lasate din strabuni.
Parteneri in cadrul activitatilor au fost Liceul Special Trinitas Targu-Frumos, Scoala Gimnaziala Petru Rares Hirlau, Scoala Gimnaziala Deleni, Scoala Gimnaziala Poiana Deleni, Scoala Gimnaziala Scobinti, Scoala Gimnaziala Sticlaria-Scobinti, Scoala Gimnaziala Bals-structura Boureni, Gradinita cu Program Prelungit Hirlau, Gradinita cu Program Prelungit nr. 29 Iasi, Gradinita cu Program Prelungit Targu-Frumos.