Sfântul Grigorie Teologul este pomenit, în fiecare an, atât pe 25 ianuarie, cât și pe 30 ale lunii, odată cu celebrarea Sfinților Trei Ierarhi. Cine a fost Sfântul Grigorie Teologul și ce se spune în popor despre acesta.
Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, cunoscut și ca Grigorie de Nazianz, a fost un mare sfânt și învățător al Bisericii. Îi cinstim memoria pe 25 ianuarie și, împreună cu Sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur, pe 30 ianuarie când sărbătorim Sfinții Trei Ierarhi.
Cine a fost Sfântul Grigorie Teologul
S-a născut în anul 329 într-o familie bogată și credincioasă din Arianz, aproape de Nazianz în regiunea Capadociei. Tatăl său, Grigorie, era un om care se închina la zei, dar s-a căsătorit cu Nona, o femeie foarte credincioasă, de familie creștină. Ea l-a introdus pe Grigorie pe drumul credinței. Nona își dorea foarte mult un băiat și s-a rugat cu încredere lui Dumnezeu, promițând că-l va oferi în slujba Lui. În vis i s-a arătat chipul și numele copilului, la fel cum îngerii au anunțat nașterea altor prunci aleși, cum ar fi Mântuitorul Hristos și Sfântul loan Botezătorul.
Copilului i s-a dat numele tatălui său în vis, iar acesta a crescut foarte isteț, deștept și pasionat de învățătură. Nona a mai născut încă doi copii, Chesarie și Gorgona, și toți au fost crescuți cu aceeași credință și dragoste pentru învățătură.
Primele învățături ale Sfântului Grigorie le-a primit acasă, în Arianz, iar studiile superioare le-a făcut la școala din Cezareea Capadociei, unde l-a întâlnit pe viitorul său prieten, Vasile. De acolo a mers în Cezareea Palestinei, un loc bogat în biblioteci și amintiri ale unui alt mare scriitor creștin, Origen. Apoi a studiat la Alexandria și, în cele din urmă, la Atena. Aici a rămas 8 sau 9 ani, până în anul 358 sau 359, și a studiat gramatica, retorica, matematica, filozofia și poezia. Tot aici a legat o strânsă prietenie cu Sfântul Vasile cel Mare, o prietenie care a durat până la moarte. Pe lângă studiile profane, și-a dedicat timpul studierii Sfintei Scripturi.