„Ziarul de Iaşi” va discuta cu mai mulţi specialişti care vor încerca să răspundă la întrebarea din titlu. Astăzi îşi vor spune punctul de vedere medici care tratează afecţiuni neurologice şi cardiologice. Aceştia vor pune în balanţă avantajele unui vaccin şi posibilele reacţii adverse care ar putea să apară. În discuţie sunt, de exemplu, pacienţi care au trecut printr-un accident vascular cerebral, suferă de scleroză multiplă sau o boală de inimă.
În contextul în care, de pe 15 ianuarie, este programată să înceapă a doua etapă de vaccinare anti-COVID în care sunt incluşi bolnavii cronici şi vârstnicii de peste 65 de ani, adică populaţia aflată la risc, „Ziarul de Iaşi” vă propune în perioada următoare o serie de materiale în care vom discuta despre subiectul vaccinării cu medici din diferite specialităţi medicale. Astfel, pentru că în categoria „boli cronice” se încadrează afecţiuni ca: diabetul zaharat, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, hepatice, autoimune, imunodepresii severe, precum şi alte boli metabolice, inclusiv congenitale, medicii specialişti vor explica aspecte legate de vaccinare, urmărind în special să lămurim dacă este indicat sau nu să se vaccineze persoane care suferă de aceste boli. În ediţia de astăzi, vom clarifica aspecte referitoare la vaccinarea în cazul persoanelor diagnosticate cu afecţiuni cardiovasculare cu prof. dr. Florin Mitu, şeful Secţiei de Recuperare Medicală – Cardiovasculară de la Spitalul de Recuperare, iar pentru persoanele care suferă de afecţiuni neurologice cu dr. Bogdan Ignat, şeful Secţiei de Recuperare Medicală – Neurologie de la Spitalul de Recuperare.
Vaccinarea este esenţială pentru pacienţii cu afecţiuni neurologice
Dr. Bogdan Ignat, şeful Secţiei de Recuperare Medicală – Neurologie de la Spitalul de Recuperare, a explicat că vaccinarea anti-COVID este ca „o asigurare”, rolul vaccinării find acela de a fi protejaţi de un risc mai mare prin asumarea unui risc mai mic. Medicul a explicat că pacienţii cu afecţiuni neurologice ar putea fi împărţiţi în două categorii mari: pacienţii vârstnici, care au suferit accidente vasculare cerebrale şi pacienţii cu patologie neurologică care apare la vârste mai tinere, cum ar fi miastenia gravis, scleroza multiplă sau bolile neuromusculare.
Specialistul consideră că, în cazul celor din prima categorie, adică persoane care au suferit un AVC şi care au rămas cu anumite dizabilităţi, vaccinarea nu este numai indicată, ci este „esenţială” pentru ca aceste persoane să îşi poată continua viaţa cât mai aproape de normalitate. „Dacă este să apară efecte adverse, acestea vor fi în număr foarte, foarte mic, ceea ce din punctul de vedere al unui pacient cu mulţi factori de risc este mai puţin riscant decât a se expune la boală. După părerea mea, este categoria de persoane cea mai expusă unei evoluţii nefavorabile în cazul în care un pacient ajunge să fie infectat cu noul coronavirus. Din păcate, în acelaşi timp, din cauza nevoii mari de asistenţă, fiind vorba şi de persoane imobilizate la pat, care trăiesc în comunităţi, riscul de a dezvolta infecţia este mai mare”, a explicat dr. Bogdan Ignat.