În luna iulie mai multe persoane au reclamat la poliţie comiterea unor furturi din autoturisme, valoarea totală a prejudiciului creat fiind de 37.335 lei.
Noul Cod Penal, la Art. 227 defineşte furtul ca fiind luarea unui bun mobil din posesia altuia, fără consimţământul acestuia, cu scopul de a şi-l însuşi pe nedrept şi se pedepseşte cu închisoarea.
Infracţiunea de furt este cea mai primitivă acţiune infracţională, care constă în mişcări relativ simple cum ar fi întinderea mâinii, apucarea obiectului, camuflarea şi transportarea acestuia într-un loc sigur.
Hoţul acţionează discret, după care părăseşte rapid locul infracţiunii, pentru a nu putea fi urmărit şi identificat. Are un spirit de observaţie bine dezvoltat, se orientează în orice situaţie şi acţionează după un plan bine organizat. Acesta nu se apară şi opune rezistenţă numai dacă este atacat fizic.
Indiferent ce sustrag, de unde, de la cine, decele mai multe ori, fapta infracţională este realizată profitând de neglijenţa victimei.
Dacă ne referim la furturile dinautovehicule, probabil că le este foarte greu să reziste tentaţiei, atunci când obiecte mici şi de valoare, sunt lăsate la vedere pe scaun, banchetă sau bord.
O parte dintrevictime au uşurat misiunea infractorilor, lăsând portierele neasigurate din diferite motive, fie că urmau să revină la auto în scurt timp, fie că sistemul de închidere era defect. Au fost cazuri în care furtul s-a comis pe geamul uitat deschis sau dintr-un autovehicul lăsat cu motorul pornit şi neasigurat.
Valorificând aceste oportunităţi,hoţii au reuşit să fure diverse obiecte cum ar fi: mp3 player-ere, ochelari de soare, telefoane mobile, tablete, scule electrice, mecanice, ustensile pentru pescuit, sisteme GPS,genţi, borsete, card-uri şi acte persoanele sau ale autovehiculului .
Puteţi reduce riscul de a fi victimele hoţilor din auto, respectând câteva măsuri de protecţie
- Nu lăsaţi în autoturism, la vedere detectoare de radar, aparate GPS, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare.
- Nu lăsaţi autoturismul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente;
- Închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate!
- De fiecare dată când închideţi maşina, asiguraţi-vă că portierele s-au închis corect. Altfel, există riscul să vă fie blocată închiderea centralizată de către infractori cu dispozitive electronice specializate
- Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii
- Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului
- În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor
- Atunci când ieşiţi dintr-un supermarket şi încărcaţi cumpărăturile în portbagaj, nu lăsaţi la vedere în autoturism, genţi, poşete, portmonee sau alte bunuri.
În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu atingeţi autoturismul şi sesizaţi POLIŢIA, prin apelul de urgenţă 112!