0.9 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Sfaturi pentru prevenirea racelii si a gripei

Toamna si iarna sunt anotimpuri in care raceala si gripa ne dau multe batai de cap. Pentru a putea distinge intre o viroza si o gripa trebuie sa stiti ca prima debuteaza gradual, febra nu depaseste 39 de grade Celsius, iar tusea persista doar cateva zile, cel mult o saptamana.

Reguli pentru evitarea racelior si a gripelor
• Evitati fumatul si consumul de alcool. Datele statistice arata ca fumatorii au parte de raceli mai severe si mai frecvente decat nefumatorii. Fumul usuca canalele nazale si paralizeaza cilii.

• Nu consumati bauturi alcoolice. Utilizarea excesiva a bauturilor alcoolice poate avea efecte nefaste asupra sistemului imunitar, mai exact consumatorii de alcool sunt mai predispusi la infectii, dar si la complicatii ulterioare. Mai mult, alocoolul deshidrateaza corpul, ducand la pierderea unei cantitati mai mari de lichide decat cea introdusa in organism.

• Spalati-va pe maini. De regula, raceala si gripa se raspandesc prin contactul direct cu un obiect contaminat de o persoana bolnava. De aceea, trebuie sa va spalati pe maini cat mai des.

• Acordati atentie somnului. Sistemul imunitar are nevoie de odihna pentru a functiona optim. Sunt studii care sustin ca oamenii care dorm mai putin de 8 ore pe noapte sunt mult mai predispusi la a contracta virusurile gripale decat cei care s-au bucurat de un somn de minimum 8 ore.

• Dieta echilibrata. Respectati o dieta echilibrata alcatuita din cat mai multe fructe si legume care sunt bogate in vitamine si in elementele nutritive de care organismul are nevoie pentru a va mentine sanatosi. Totdata, este indicat sa stopati consumul de dulciuri. Sistemul imunitar poate fi afectat pentru cateva ore dupa ce mancati alimente care contin zahar. De asemenea este indicat sa consumati oua, lactate, carne de vita si carne de curcan deoarece sunt surse importante de proteine. Se evita alimentatia de tip fast-food, dar si conservele.

Continuarea pe Sfatul Medicului

Recomandări