13.9 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 8, 2025

Sfinţii lui Teofan: Trei foşti călugări, printre care părintele Cleopa, vor fi canonizaţi în 2025

O propunere făcută recent de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a creat vâlvă şi bucurie în mediul preoţesc, dar şi în cel al credincioşilor. IPS Teofan spune că, în anul 2025, Moldova va avea trei noi sfinţi. Cei trei viitori sfinţi ai Moldovei sunt părintele Cleopa de la Sihăstria, părintele Paisie Olaru şi Dionisie cel orb de la Colciu, Athos, toţi trei fiind acum la Ceruri, şi toţi originari din zonă.

 


Anul 2025 nu a fost ales întâmplător, fiind unul cu o semnificaţie deosebită pentru Biserica Ortodoxă Română. Demersurile au început încă de acum, pentru că trebuie până atunci parcurse toate etapele canonizării, un drum lung şi extrem de anevoios. Ce presupune acesta, cum ajunge cineva sfânt în calendar, cine propune, cine analizează şi cine ia decizia finală? Pe larg, în rândurile de mai jos.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei lucrează la documentele necesare pentru ca, până în anul 2025, trei părinţi cunoscuţi din zona Moldovei, care s-au stins din viaţă, să fie canonizaţi – ridicaţi la rang de sfinţi. Este vorba despre Paisie Olaru (1897 – 1990), Dionisie Ignat (Dionisie cel orb de la Colciu – Athos; 1909 – 2004) şi binecunoscutul părinte Ilie Cleopa, stareţ al Mănăstirii Sihăstria, stins din viaţă în 1998. Cât despre ieroschimonahul Paisie Olaru, acesta s-a născut în 1897 în satul Stroieşti, comuna Lunca – Botoşani, într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinţi. În anul 1921 a intrat în viaţa monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie

CLEOPA ILIE

La acest schit avea să îl aibă în ucenicie şi pe viitorul părinte Cleopa. În 1947, Paisie devine preot şi se retrage la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obşti, până la sfârşitul vieţii sale, în octombrie 1990. Între 1972 – 1985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar în ultimii cinci ani a locuit în chilia sa de la Sihăstria până la sfârşitul vieţii.

DIONISIE CEL ORB DE LA COLCIU

Dionisie cel orb de la Colciu este, de asemenea, considerat unul dintre cei mai de seamă părinţi asceţi contemporani ai Sfântului Munte Athos. S-a născut în Vorniceni – Botoşani, într-o familie de ţărani. Fiind foarte apropiat de fratele său Gheorghie, mai mare decât el cu zece ani, Dumitru l-a urmat în viaţa monahală, mai întâi în România, începând din 1923, şi apoi la Muntele Athos, trei ani mai târziu.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări