Marți seară la Casa de Cultură ”Mihail Sadoveanu” din Pașcani, în sala George Ghițulescu a avut loc un simpozion dedicat lui Constantin Ciopraga, figură marcantă a culturii ieșene, originar din Pașcani. La întâlnirea de suflet au participat oameni de cultură interesați de viața scriitorului, iar câțiva dintre ei au luat cuvântul pentru a reaminti opera și activitatea academicianului.
Inițiativa de a organiza un astfel de eveniment cultural era dorită încă de anul trecut și aparține instituției de cultură, iar simpozionul de anul acesta a fost dedicat împlinirii a 99 de ani de la nașterea prestigiosului om de cultură.
Magda Ciopraga, fiica scriitorului și profesor universitar la Iași a fost invitata de seamă a simpozionului, iar ideea de a organiza evenimentul în această lună îi aparține, pentru că scritorul s-a născut la data de 12 mai, iar această perioadă din an îi era cea mai dragă acestuia.
Fiica academicianului a împărtășit cu modestie celor prezenți, momente din viața omului Constantin Ciopraga, care iubea atât de mult postura de pedagog, încât se ducea să vorbească tuturor celor care aveau nevoie de sfaturile și îndrumările sale, indiferent cât de departe era chemat.
Întâlnirea de suflet a avut drept scop reînvierea spiritului Ciopraga în Pașcani și face parte dintr-un proiect amplu care dorește să aducă în zonă încă o sărbătoare anuală din sfera culturală- Zilele Constantin Ciopraga.
În cadrul discuțiilor au fost reamintite câteva din lucrările de seamă ale scriitorului, au fost recitate fragmente din opera sa și din cea a scriitorului Sadoveanu, deoarece Constantin Ciopraga este considerat un adevărat exeget al operei sadoveniene.
Menționăm că la activitatea culturală au participat în jur de 15 profesori iar bugetul alocat simpozionului, conform planului de activități al Casei de Cultură, a fost de 1500 de lei, bani necesari pentru plata colaboratorilor, afișe și invitații.