Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ Ruginoasa, în parteneriat cu Primăria Ruginoasa, cu Centrul Cultural Ruginoasa şi cu Palatul „Al. I. Cuza“, a organizat duminică, 14 iulie 2013, Simpozionul „Viaţa religioasă în satul românesc. Ruginoasa la umbra Bisericii Domneşti“. La eveniment au participat preoţi din Protopopiatul Paşcani, oficialităţi locale, cadre didactice şi enoriaşi ai parohiei Ruginoasa.
La Centrul Cultural Ruginoasa s-a desfăşurat un simpozion cu tema „Viaţa religioasă în satul românesc“, având subtema „Ruginoasa la umbra Bisericii Domneşti“. În cadrul acestui simpozion, cei prezenţi au vizitat Muzeul „Alexandru Ioan Cuza“ – Palatul Ruginoasa şi expoziţia de artă bisericească veche expusă la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. Expoziţia cuprinde icoane, cărţi şi obiecte bisericeşti vechi, aflate în patrimoniul sfântului lăcaş. Tot în biserică s-au săvârşit un Te Deum şi o rugăciune de binecuvântare a manifestării. După aceasta, participanţii au putut vizita Muzeul Etnografic, aflat la parterul Centrului Cultural Ruginoasa, în timp ce la etaj s-a desfăşurat simpozionul, în cadrul căruia s-a discutat despre rolul Bisericii în satul românesc, punându-se accent pe rolul Bisericii Domneşti în Ruginoasa, aceasta fiind pentru mult timp singura biserică din comună. În deschidere, au rostit alocuţiuni Cristina Axinia, directorul Centrului Cultural Ruginoasa, şi Ionel Moraru, primarul comunei Ruginoasa.
Ruginoasa, legată de Alexandru Ioan Cuza
Părintele paroh Nicuşor Olariu a prezentat un scurt istoric al localităţii şi al bisericii de la Ruginoasa. „Ruginoasa, localitate încărcată de istorie, reşedinţă sau loc de popas pentru numeroase personalităţi ale trecutului şi culturii noastre, este legată în memoria locală, dar şi în conştiinţa românilor de pretutindeni de Alexandru Ioan Cuza. Primul domnitor al Principatelor Unite şi-a pus amprenta asupra acestui ţinut, încât astăzi nu putem vorbi de Ruginoasa fără a aminti de Domnul Unirii de la 1859. Cu toate acestea, începuturile Ruginoasei se ascund în negura vremurilor. Cu dovezi arheologice ce datează din 2800-1900 î. Hr. şi cu documente scrise despre ea dinainte de 1600, această aşezare era una dintre cele mai frumoase moşii boiereşti din Moldova de Sus. Prin întindere şi bogăţii întrecea Stânca Roznovanului, de lângă Iaşi, Paşcanii Cantacuzinului şi multe din moşiile lui Toderiţă Balş“, a spus pr. paroh Nicuşor Olariu. Părintele Dan Turcu de la parohia Hândreşti – Oţeleni a vorbit invitaţilor despre „Viaţa religioasă în satul românesc şi rolul Bisericii în satul de astăzi“. Părintele Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, a vorbit despre importanţa pe care o are Biserica într-o comunitate. „Biserica este zidită în centrul satelor noastre şi de aceea trebuie să fie şi în centrul vieţii comunităţii de azi; este locul dăruit de oameni lui Dumnezeu şi locul unde Dumnezeu se dăruieşte oamenilor“, a mai spus, printre altele, părintele protopop. În acest timp, elevi din parohie au participat la concursul de religie „Copiii în familie şi în Biserică“ în sala bibliotecii. După concluziile desprinse din acest simpozion, a avut loc premierea elevilor la concursurile de religie şi de pictură religioasă. Cei prezenţi la această acţiune s-au arătat impresionaţi de manifestările culturale care au loc la Ruginoasa.
Sursa Ziarul Lumina