„A fost nesperat de ușor.” Spun majoritatea elevilor din anii terminali de liceu care astăzi au dat simularea la prima proba a bacalaureatului, în scris, Limba și Literatura Română. Notele obţinute la simulare Bacalaureat 2016 nu vor fi trecute în catalog, ci vor fi evaluate individual la clasă, pentru o mai bună pregătire a elevilor pentru examenul de Bacalaureat din vară. Simularea continua cu examenele de miercuri și joi, la probele obligatoriu și la alegere a profilului si specializarii.
Trei subiecte au avut de rezolvat elevii de clasa a XI-a şi a XII-a la Limba şi Literatura Română, prima probă la simulare a examenului de bacalaureat, din 2016. Ei au avut la dispoziție să rezolve subiectele trei ore. În funcție de profil și clasă, elevii au avut de rezolvat cerințe pe baza unui fragment, să compună un text argumentativ pe un subiect dat și să redacteze un eseu despre pe o anumită temă.
Tinerii s-au arătat mulțumiți de ce au reușit să scrie și spun că aceste simulări îi ajută și motivează pentru examenul din vară.
Simularea în scris continua pe data de 9 martie cu proba obligatorie a profilului – istorie sau matematică, iar pe 10 martie cu proba la alegere a profilului si specializarii (numai pentru elevii clasei a XII-a) aici sunt incluse materii de la geografie până la logică. Pe data de 18 martie elevii vor afla ce notă au luat, iar numai în situaţia excepţională elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.
Obiectivele simulării examenului de bacalaureat sunt familiarizarea elevilor din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul învăţământului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea pregătirii elevilor.