Munca la negru este în continuare un fenoment cu rădăcini adânci în peisajul economic local. Numărul angajaţilor fără contract de muncă descoperiţi de inspectorii de muncă că lucrau pe raza judeţului a crescut cu 5,5% în primul semestru din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016.
În intervalul ianuarie-iunie din acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a organizat peste 1.000 de controale doar pentru a descuraja munca fără forme legale în rândul patronilor ieşeni, dar şi a antreprenorilor cu firme în alte localităţi, dar prezente cu puncte de lucru în Iaşi. În urma verificărilor au fost sancţionaţi 45 de angajatori care practicau munca fără forme legale (96 de persoane fără contract), valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectori fiind de 844.500 de lei. Cuantumul amenzilor pentru muncă la negru în judeţ în primele şase luni din 2017 este cu 7,7 procente mai redus faţă de datele consemnate în semestrul I din 2016. Atunci, reprezentanţii ITM descopereau 62 de angajatori cu nereguli pentru care lucrau în afara legii 91 de persoane.
Topul firmelor cu “negri”
Cea mai consistentă „captură” din acest an a inspectorilor de muncă a fost în luna martie, când au fost depistaţi 12 patroni şi valoarea sancţiunilor a depăşit valoarea de 210.000 lei. Recordul de „negri” din acest an este deţinut de societatea Antagos, potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, firmă cu domeniul principal de activitate „spălarea şi curăţarea articolelor textile şi a produselor din blană”, la care lucrau şase persoane fără forme legale. Pe locurile doi şi trei în topul muncii ilicite în judeţ în primele şase luni din 2017 sunt firmele Andrei Fan Construct şi Global Games Trend, fiecare cu câte 5 persoane prinse fără forme legale.