0.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Situatie alarmanta la Iasi. Carne contaminata, la vanzare

Peste 80.000 de vaci si alte 440.000 de oi din judetul Iasi sunt in situatia de a fi omorate noaptea, pe ascuns • Aceasta situatie revoltatoare se datoreaza lipsei centrelor de sacrificare a animalelor • Pentru bovine este autorizat doar un singur abator, situat in orasul Pascani, insa fermierii sustin ca sunt cheltuieli mult prea mari la mijloc ce ii determina fie sa renunte la animale, fie sa le taie pe ascuns

Este absolut revoltator ceea ce se intampla la Iasi! Efectivul de cateva sute de mii de animale detinute de fermierii din judet nu are unde sa fie sacrificat. Asta pentru ca, rand pe rand, abatoarele din Iasi au fost rase de pe fata pamantului. La momentul actual, mai exista doar cinci abatoare in intreg Iasul, dintre care trei sunt destinate pasarilor, unul este avizat sacrificarii porcilor, iar cel din urma este pentru bovine. Situatia este una alarmanta deoarece exista un efectiv destul de mare de vaci si oi in judet. Conform datelor furnizate de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi, in prezent sunt aproximativ 80 mii de bovine si alte 440 mii de ovine. Daca fermierii mai pot apela la singurul abator de bovine ramas in picioare, in ceea ce priveste oile, situatia este cu totul alta. „Exista un singur abator la Pascani, unde se sacrifica vaci, al firmei Romcarn Prod SRL. Acesta este autorizat sanitar-veterinar si corespunde normelor europene. Pentru oi nu avem niciun centru de sacrificare”, a declarat dr. Gabriel Ciobanu, directorul executiv al DSVSA Iasi.

Sanctiuni drastice pentru taierile clandestine

Normele in vigoare interzic taierea animalelor in alte spatii decat cele autorizate sanitar-veterinar. Crescatorii care indraznesc sa sacrifice animale in propria ograda si sa ofera apoi spre vanzare risca sanctiuni grave. Cu toate acestea, reprezentantii DSVSA Iasi sustin ca nu au avut cereri nici pentru autorizarea de abatoare, dar nici plangeri din partea crescatorilor, referitoare la posibilitatile reduse de sacrificare a propriilor animale. „Conform regulamentelor europene, nu este voie sa se sacrifice bovine sau ovine decat in abatoare autorizate sanitar-veterinar. In momentul in care se sacrifica un animal si este bagat in comert, carnea se confisca imediat si se aplica o sanctiune cu amenda cuprinsa intre 10.000 la 20.000 lei. In ultima perioada nu am depistat astfel de cazuri in magazine, insa am gasit prin targuri diferite persoane care au sacrificat singuri animalele, iar carnea nu era insotita de niciun document, nu era controlata. Chiar anul trecut, de Craciun am gasit porci care nu erau abatorizati. Este greu, insa nu am avut plangeri in acest sens. Nici nu am primit cereri de autorizare”, a mai spus Gabriel Ciobanu.
Riscurile la care se expun cei care consuma carne de la animale provenite de la animale care nu sunt trecute printr-un abator autorizat sunt foarte mari. „O carne necontrolata sanitar-veterinar poate fi purtatoare de numeroase boli. Spre exemplu, o vaca poate fi bolnava de leucoza sau poate avea diferite boli parazitare care se transmit si la om sau boli infecto-contagioase. In abatoare exista un medic ce controleaza animalele inainte de taiere, in timpul taierii, dar si dupa acest proces. De aceea, este bine ca toti consumatorii sa cumpere carne numai din spatii autorizate”, a concluzionat dr. Ciobanu.

Fermierii ieseni fac apel la autoritati

Crescatorii de animale din Iasi se plang de costurile mari ce implica abatorizarea animalelor. Acestia sustin ca jumatate din profit se pierde pe transport si autorizatiile necesare. De altfel, cativa dintre acestia sustin ca se practica metoda taiatului neautorizat, in propria ograda sau prin santuri. „In Iasi nu exista nici macar un centru local de sacrificare a animalelor. Eu nu prea am sacrificat, am preferat sa vand animalele vii. Imaginati-va cat ma costa sa duc o vaca la abatorul din Pascani. Trebuie sa platesc autorizarea pe fiecare cap de animal, transportul si sacrificarea animalelor care ajunge la 150 lei de animal. Am 91 de kilometri de parcurs numai pana la abator, imi trebuie o masina frigorifica autorizata, certificat sanitar-veterinar care sa confirme sanatatea animalului si mie nu-mi mai ramane decat jumatate de vita. Intentionez sa raman doar cu o treime din efectivul de animale pe care il mai detin. Ar fi binevenit un centru de sacrificare la nivel de Iasi, ar avea si DSV-ul un control asupra acestor animale. Nu este normal ce se intampla! In Botosani, spre exemplu, exista sapte centre de sacrificare, din care unul este agreat de Comunitatea Europeana”, a declarat Vasile Popistasu, fermier din Dobrovat. sursa bzi.ro

Recomandări