-5.2 C
Paşcani
sâmbătă, februarie 8, 2025

“Societatea civila”- interesele si manipulatorii din spatele ei

Societatea civilă, aşa cum este ea definită, reprezintă totalitatea organizațiilor și instituțiilor non-guvernamentale care exprimă interesele și voința cetățenilor, precum şi indivizii și organizațiile independente de guvern.
La Paşcani, această responsabilitate a fost asumată de Ion Moțatu şi Dumitru Popa, nu şi de ONG-uri sau alte categorii sociale, pe fondul unui vid de reacţie socială. Cei doi au reuşit să mobilizeze un grup de păşcăneni, mai mic sau mai mare, în funcţie de împrejurări. S-au autointitulat lideri ai societăţii civile, încurajaţi de alţii, deşi nu reprezintă decât interesele lor şi ale unui grup de persoane, dau sfaturi juridice, deşi nu sunt de specialitate, ameninţă şi impun cu agresivitate puncte de vedere, cu scopul de a fi transformate în decizii administrative. Îşi bat joc şi îi umilesc pe aleşii locali, încurajând astfel disoluţia autorităţii publice.
Ultima lor reacţie publică s-a consumat vineri printr-o declaraţie de presă, la care au fost invitaţi şi consilierii, care au refuzat să vină. Au iniţiat un nou proiect pentru anularea hotărârilor de delegare a serviciilor de apă şi canalizare şi organizarea unui referendum privind soarta serviciilor de apă şi canalizare, proiect care a fost înaintat consilierilor pentru a fi aprobat. Pentru a fi mai convingători, autointitulaţii lideri ai societăţii civile au trecut la ameninţări care îmbracă forma şantajului: ”ar fi bine să votaţi!”, ”vă oferim ocazia să nu ajungeţi la puşcărie”, ”riscaţi să o păţiţi ca cei din dosarul Agrocomplex” -am rezumat.
De această dată, motivul revocării delegării apei ar fi neplata redevenţei de către Apa Vital. Altfel spus, cei doi se erijează în jurişti şi recuperatori, în interesul păşcănenilor bineînţeles , bun prilej pentru a ațâța din nou nervii – deja întinși la maxim – ai păşcănenilor, deşi Primăria a anunţat că vrea să dea în judecată operatorul ieşean pentru încasarea redevenţei.
Nimeni nu a spus nimic despre ce ar urma să se întâmple într-o astfel de situaţie. Să ne imaginăm că în şedinţa viitoare consilierii votează proiectul propus de Moțatu şi Popa, de anulare a delegării serviciilor de apă şi canalizare. Consecinţele ar fi dezastruoase pentru Paşcani şi, cel mai probabil, după încă un an de frământări sociale sau mai mult, Apa Vital ar reveni de drept ca operator de apă şi canalizare. În tot acest timp, păşcănenii ar urma să acumuleze din nou datorii la apă, iar municipiul să plătească despăgubiri şi să piardă investiţii de 13 milioane de euro.
L-am întrebat telefonic pe unul dintre iniţiatori: Cine va furniza apă după anularea hotărârii? Răspunsul lui a fost halucinant: Prest Serv Apa, chiar dacă trebuie încălcate legile şi plătite o serie de amenzi. În realitate, societatea din Paşcani nu poate obţine exploatarea serviciilor decât în urma unei licitaţii( ceea ce este greu de crezut), iar până atunci tot operatorul ieşean rămâne la butoane.
De asemenea, nimeni nu a explicat de ce acum, după ce serviciile de apă şi canalizare au început să intre în normalitate, ar trebui să ne întoarcem la PSA, adică în trecut.
Nici societatea din Paşcani (PSA) nu a plătit redevenţa în totalitate, iar Primăria a dat-o în judecată pentru recuperarea a 2,3 milioane lei. Acest aspect este trecut cu vederea de societatea civilă. Mai mult, preţul apei nu ar fi mai mic, ci la fel sau chiar mai mare decât cel de la Apa Vital, iar condiţiile de încheiere a contractelor la apă ar fi exact aceleaşi (prin intermediul asociaţiilor de proprietari, ai reprezentanţilor de scară sau individuale, dacă sunt respectate cerinţele legale).
Aşadar, de ce şi mai ales pentru cine o nouă revoluţie a apei la Paşcani? Opinia mea este că acţiunile celor două vârfuri de atac din societatea civilă fac parte, cu sau fără voia lor, dintr-un plan politic îndreptat împotriva primarului Dumitru Pantazi şi a celor care se opun sau nu vor să participe la acţiunile de manipulare.
Scandalul apei trebuie readus în actualitate şi întreţinut până la alegerile locale, pentru ca cetăţenii să aibă motive de nemulţumire şi să acţioneze în consecinţă la vot. Nu contează mijloacele şi pagubele, trebuie preluată puterea.
În spatele lor se află cei care vor să pună mâna pe resursele publice, dar şi cei nemulţumiţi de actuala administraţie, din diverse motive.
Printre ei, liderii de opinie de la Actualitatea TV – artizanii revoltei anti-Apa Vital; cei care i-au instigat pe păşcăneni să nu îşi achite consumurile la apă, să nu facă asociaţii de proprietari, să iasă în stradă, să refuze până şi normalitatea. Tot ei au strâns semnături pentru demiterea primarului, au susţinut tot felul de acţiuni de protest, au cultivat ura prin minciună şi manipulare, cu legitimaţia de ziarist la gât. S-au transformat în militanţi pentru o cauză cu şapte fețe, renunțând şi la bruma de echidistanță aparentă, folosind site-ul de ştiri şi televiziunea, ca mijloace de propagandă. Au încercat să îi dirijeze pe consilieri şi să le influenţeze voturile, să îi manipuleze. Cei care sunt de partea loc sunt lăudaţi şi invitaţi în emisiuni, iar cei care s-au opus au devenit ţinte mediatice.
Un alt motiv este că Răzvan Grecu nu a reuşit să îi convingă pe cei de la Apa Vital să îi plătească câte 5000 de lei pe lună publicitate, chiar dacă le-a promis emisiuni aranjate, “într-o atmosferă relaxată”.
Un alt dirijor al acestor jocuri murdare este deputatul Neculai Răţoi. A avut interes ca PSA să rămână operator la Paşcani nu pentru a le fi mai bine păşcănenilor, ci lui şi celor care au căpușat societatea. Acum îi este frică de acţiunea declanşată de Primărie pentru recuperare a pagubelor din perioada în care el şi Crăciunescu au fost primari.
Evident că mai sunt şi alţii! Închipuiţi-vă însă cum ar fi fost ca toate aceste energii să fi fost canalizate pentru rezolvarea, nu adâncirea, problemelor din Paşcani; pentru înfiinţarea asociaţiilor de proprietari, atat de necesare în administrarea spaţiilor comune, şi pentru îmbunătăţirea serviciilor publice. Cum ar fi evoluat lucrurile dacă Ion Moțatu, cu păr alb în cap, ar fi venit şi cu sfaturi înţelepte (nu doar cu critici), cu proiecte constructive sau măcar cu o vorbă bună, nu doar să citească sau să îl pună pe primar să recite pasaje din legi?
Cum ar fi dacă societatea civilă chiar ar funcţiona, dacă şi alte categorii sociale şi chiar ONG-urile s-ar implica? Cred că am fi găsit mai repede  soluţii la problemele cu care ne confruntăm.
Vineri seara am realizat încă o dată că Pașcaniul merge pe sens invers, spre trecut, nu spre viitor si nu doar di cauza politicienilor. Un artist din Hârlău, invitat la emisiunea “Dialoguri Esentiale”, spunea – înainte de a intra în direct – că și în orașul lui au fost astfel de frământări sociale, dar problemele cu apa și asociațiile de proprietari au fost rezolvate de aproape 10 ani de zile. La noi ca timp trebuie sa mai treaca?!

P.S.
1. Am văzut că realizatorul emisiunii ”Pixelul Albastru” a fost terfelit, iar odată cu el şi postul de televiziune BIT TV, pentru că a îndrăznit să critice, ”societatea civilă” dar si pe deputatul Neculai Ratoi – unul dintre sponsorii ATV, asa dupa cum se lauda; un bun prilej pentru a ataca mizerabil concurenţa şi de a posta sub anonimat găleţi cu lături la secţiunea comentarii. Autorul este Răzvan Grecu, iar acţiunile sale vor face obiectul unui proces. Nu Claudiu Timofte a minţit, ci Răzvan Grecu!

Păşcănenii plătesc penalităţi pentru datoriile acumulate la apă şi neachitate. Odată cu încheierea contractului şi emiterea facturii, începe să curgă şi termenul de plată. După depăşirea unei perioade, probabile de 30 de zile, se calculează penalităţi, care sunt suportate (împărţite de toţi cei din scara blocului). Cum foarte mulţi dintre locatarii de la bloc nu au avut posibilitatea să achite tot consumul pentru un an de zile, reiese că încă mai sunt restanțe la plată, care generează penalităţi.
În ceea ce priveşte motivul neplăţii revedenței de către cei de la Apa Vital, răspunsul lor a fost următorul: „Achităm când vom putea calcula valoarea bunurilor de retur. În prezent, nu o putem calcula pentru că situaţia trimisă de la Paşcani este incompletă (lipsesc o serie de terenuri aferente clădirilor sau instalaţiilor, iar unele bunuri trebuiau scoase demult din contabilitate).”
2. Răzvan Grecu şi Marius Parteni repetă cu spume la gură că BIT TV este televiziunea preferată de primarul Dumitru Pantazi. O fac din invidie, cu scopul de a direcţiona nemulţumirile păşcănenilor împotriva noastră. Sunt mii de telespectatori din Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău şi comunele învecinate care preferă să urmărească programele BIT TV. În același timp, sunt persoane publice care nu vor să mai audă de ATV, nu vor să mai participe la emisiunile lor şi au ales să răspundă la întrebări doar prin intermediul comunicatelor de presă, ca să nu le fie manipulate răspunsurile.
Sunt si politicieni sau reprezentanţi ai “societăţii civile” care preferă să comunice doar prin intermediul televiziunii lui Răzvan Grecu, ştiu ei de ce. Folosind aceeaşi măsură, se poate spune că Actualitatea TV este televiziunea preferată de Neculai Răţoi şi Grigore Crăciunescu, de hoţi, mincinoşi şi manipulatori.
Eu cred că edilul urăşte presa şi expunerea publică, dar acceptă să vină la BIT TV pentru că este postul păşcănean cu cea mai mare audienţă, iar jurnaliştii de aici sunt mai profesionişti. Eu şi colegii mei am difuzat zeci de ştiri şi reportaje despre neregulile din administrația locală, despre derapajele politicienilor, dar am făcut-o cu bună-credinţă şi decenţă. Să te miri ca nătângul de ce fug unii de tine, de ce nu mai au încredere în ceea ce spui, după ce le terfeleşti imaginea, este dovada aroganței şi a lipsei de măsură a celor doi.
3. Pentru cei care se vor grăbi să mă acuze că atac societatea civilă: prețuiesc mult libertatea de exprimare și inițiativa cetățenească, chiar dacă sunt și lucruri care nu îmi convin. Salut si sprijin orice initiativa de insanatosire a societatii in care traim! Așadar, nu am pus în discuție demersurile de inițiere a proiectului de anulare a delegarii serviciilor de apa , ci argumentele partial adevarate și oportunitatea lui. Aproape jumătare dintre pășcăneni nu au rețele de apă și canalizare, și au nevoie, ca de aer, de investițiile din fonduri europene. Alții sunt mulțumiți de serviciile noului operator. Sunt mii de pensionari și oameni bolnavi care nu mai vor și nu mai pot să treacă printr-o criza ca cea care tocmai a luat sfârșit: fără apă sau să acumuleze datorii. Pe ei i-a întrebat cineva ce vor?
4. Evident că Apa Vital trebuie să își achite toate datoriile către pășcăneni. Dar nu înțeleg de ce ar trebui generată o criză și mai mare pentru a rezolva aceasta problemă, fara sa fi fost epuizate caile administrative si cele juridice.

Recomandări