Pragul permis de alcoolemie, de 0,2 mg/l alcool pur in aerul expirat, din noul Cod Rutier, poate starni un val de nemultumiri • Specialistii in toxicolgie spun ca pentru unele persoane, o bere, un pahar de vin sau 50 ml de tarie se incadreaza in alcoolemia permisa, in timp ce pentru alte persoane care consuma aceeasi cantitate poate insemna pierderea permisului de conducere
Guvernul a amanat, din nou, promulgarea noului Cod Rutier, astfel ca pana saptamana viitoare, alcoolul la volan ramane interzis. De miercuri, pragul admis de alcoolemie ar putea fi 0,2 mg/l alcool pur in aerul expirat. Nu va bucurati, insa, foarte tare, pentru ca fiecare organism reactioneaza diferit la alcool, iar pentru unii soferi, o bere poate insemna o alcoolemie care ii va putea lasa fara permis. Totul depinde de varsta celui care consuma o bere, un pahar de vin sau 50 ml de tarie, de greutatea pe care o are, de bolile de care sufera, de pastilele pe care le ia si de cantitatea de alimente pe care a mancat-o in acea zi. Astfel, pentru unele persoane o bere inseamna 0,1 sau 0,2 mg/l alcool pur in aerul expirat, iar pentru altii poate semnifica 0,3 mg/l alcool pur in aerul expirat, ceea ce inseamna contraventie. „Rezultatul testului Drager depinde si de timpul dintre consumul acelei beri, de exemplu, si momentul in care se sufla in alcooltest”, spun surse din cadrul Politiei.
Concret, daca bei o bere si peste 10 minute sufli in alcooltest, este posibil sa obtii un alt rezultat decat cel care ar iesi daca ai sufla la o ora dupa consumul alcoolului. In Iasi, numarul persoanelor care sunt prinse baute la volan creste parca de la o zi la alta. La ultima actiune organizata in vederea depistarii acestor conducatori auto inconstienti care isi risca viata si ii pun in pericol si pe ceilalti participanti la trafic au fost identificati, in numai cateva ore, trei soferi bauti, dintre care doi cu alcoolemii de peste 1 la mie. De asemenea, bilantul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi arata ca in primul semestru al anului, 5% din accidentele rutiere inregistrate pe raza judetului au fost provocate de persoane care s-au urcat la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice. Politistii din Iasi refuza totusi sa comenteze proiectul care ar putea intra in vigoare de saptamana viitoare. „Daca va fi adoptat in aceasta forma (noul Codul Rutier – n.r.), il vom respecta si vom sanctiona conducatorii auto ca atare”, transmite conducerea IPJ. Alte persoane nu se abtin cand vine vorba despre acest subiect.
Spre exemplu, deputatul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarma asupra riscurilor pe care le implica permiterea consumului de alcool la volan. „In fiecare ora, cel putin doi soferi sunt pozitivi la dozarile toxicologice pentru alcool. Datele INML din 2011 arata ca din cei 51.000 de soferi testati la cererea Politiei Rutiere, aproape jumatate, mai precis 44%, aveau dozari toxicologice pentru alcool pozitive. In 7% din cazuri, adica la peste 3.500 de soferi, alcoolemia depasea 2 grame la mie, iar mai bine de jumatate, respectiv 68%, din cele 4.203 de expertize pentru calculul retroactiv al alcoolemiei au indicat valori de peste 0,8g%. În primele opt luni ale aceluiasi an, soferii în stare de ebrietate au provocat 669 de accidente soldate cu 112 decese si 696 de raniti grav”, a declarat deputatul.
Sursa BZI