Absolvenţii de liceu şi facultate, precum şi absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap pot beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale, conform legislaţiei în vigoare. În plus, aceştia pot beneficia gratuit de anumite servicii pentru formare profesională, după înregistrarea la agențiile de ocupare a forței de muncă.
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, un absolvent al unei instituții de învățământ este o persoană „care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”.
Pot fi consideraţi şomeri absolvenţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul;
- nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, respectiv mai mici de 500 de lei (ISR în 2018 este 500 de lei);
- nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii.
Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor astfel:
- în cazul absolvenților instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, după expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire în care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
- în cazul absolvenților şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, din momentul absolvirii, dacă nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.
Absolvenţii pot beneficia de indemnizația de șomaj pe o perioadă de şase luni, o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Cuantumul indemnizaţiei este o sumă fixă, respectiv 250 lei (reprezentând 50% din valoarea ISR) și se acordă lunar.