miercuri, iulie 23, 2025
29 C
Paşcani
Login

Sondaj INSCOP – Şapte din 10 români cred că România şi-a pierdut identitatea culturală

Şapte din 10 români cred că România şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research. Trei sferturi dintre cei chestionaţi cred că filmele produse în perioada comunistă erau mai bune, mai mult de jumătate consideră că emisiunile de divertisment erau mai bune înainte de 1989 decât în prezent, iar peste 71% consideră că muzica românească era mai bună în perioada comunistă.

Pierdere identitate culturală

71.3% dintre români au sentimentul că România şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii, în timp ce 24.6% nu au acest sentiment. Ponderea non-răspunsurilor este de 4.1% din total eşantion.

Spun că au sentimentul că România şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii mai ales: persoanele cu studii primare şi cei cu venituri mai reduse. Declară că au sentimentul că România nu şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii în special: persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti, persoanele între 18 şi 29 de ani şi persoanele cu venituri mai ridicate.

Comparaţie produse culturale. Comunism vs prezent – Filme

75.1% dintre respondenţi consideră că în perioada comunistă, comparativ cu situaţia din prezent, filmele produse în România erau mai bune. 12.8% sunt de părere că acestea erau mai proaste, iar 11.6% nu ştiu / nu pot aprecia.

Persoanele de peste 60 de ani, cei cu studii medii, locuitorii din mediul rural şi persoanele cu venituri reduse sunt categoriile de populaţie care consideră în cea mai mare măsură că filmele româneşti în perioada comunistă erau mai bune decât cele din prezent. Sunt de părerea contrarie mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti şi cei cu venituri mai ridicate.

Comparaţie produse culturale. Comunism vs prezent – Emisiuni

58% dintre români consideră că emisiunile de divertisment din perioada comunistă erau mai bune comparativ cu cele din prezent, în timp ce 24.5% sunt de părere că erau mai proaste. Ponderea non-răspunsurilor este de 17.1%.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări