Semnal de alarma la cele doua spitale din Pascani, in urma cresterii numarului de pacienti infectati cu noul coronavirus.
In cadrul sedintei Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, managerul Spitalului Municipal a solicitat implicarea administratiei locale pentru dotarea Spitalului CFR cu o statie de oxigen necesara pentru tratarea bolnavilor Covid cu probleme medii. In lipsa acestor echipamante ei vin la sectia de terapie a Spitalului de Urgenta din Pascani unde sunt doar sase paturi la izolare si alte sase paturi la Terapie Intensiva dotate cu doar 3 ventilatoare mecanice pentru pacientii infectati aflati in stare grava. Situatia este si mai dificila in contextul in care numarul pacientilor depistati pozitiv este tot mai mare, in urma testarilor, cate 20 pe zi.
Medicul chirurg Daniel Bechir – foto a explicat ca este important ca Spitatul CFR care acum trateaza doar pacienti infectati cu noul coronavirus, sa aiba capacitatea necesara de tratament, tocmai pentru ca bolnavii sa nu aglomereze spitalul municipal.
Primarul, Marius Pintilie a spus ca va interveni la Ministerul Sanatatii pentru a gasi o solutie. Unitatea medicala se afla in subordinea Ministerului Transporturilor iar din acest motiv nu pot fi alocai banii necesari de la bugetul local.
De asemenea noul edil a cerut conducerii spitalului o solutie pentru ca pacientii sa nu mai stea la coada, mai ales in frig, pentru a astepta sa aiba acces la cabinetele medicale.
Managerul unitatii a explicat ca sunt proceduri epidemiologice care trebuie respectate inainte de intrarea in spital motiv pentru care, timpii de asteptare sunt mai mari. El a propus amplasarea unor containere sau corturi suplimentare de asteptare, in curtea spitalului , dar nu a fost luata in decizie in acest sens.
Spitalul CF Pascani a fost transformat in unitate suport COVID, din 19 octombrie. Initial aici ar fi trebuit sa fie tratati doar pacientii asimtomatici dar cu alte problele medicale. Conform unui recent ordin al Ministrului Sanatatii, spitalul trebuie sa ingrijeasca si pacienti cu simptome usoare sau medii de COVID, iar o parte din ei au nevoie de oxigenoterapie. In momentul de fata unitatea are la dispozitie doar butelii mici de oxigen folosite in salile de operatii. Cele 10 ventilatoare primite de curand de la Ministerul Sanatatii nu pot fi folosite din lipsa infrastructurii si a statiei de oxigen. O parte din el ar urma sa fie imprumutate Spitalului de Urgenta, in urmatoarele zile.