7.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Spitalul de Urgență din Pașcani fără apă, în urma avariilor de pe rețea. Unitatea medicală susține că se descurcă cu apă îmbuteliată și trei recipiente de 200 litri

Spitalul de Urgență și policlinica din municipiul Pașcani se confruntă cu o situație critică după ce furnizarea apei curente a fost întreruptă în întregul oraș, din nou, în urma unei avarii, în cursul zilei de vineri, 23 august.  Deși unitatea medicală nu dispune de rezervoare de apă, reprezentanții acesteia susțin că actul medical nu ar fi afectat, folosind bidoane și apă din trei recipiente de 200 de litri pentru a asigura necesarul.

Totuși, această soluție temporară ridică semne de întrebare privind siguranța pacienților, având în vedere că procedurile medicale, în special cele din sălile de operație, necesită standarde riguroase de igienă.

Situația a fost prezentată și în ședința Consiliului Local al municipiului Pașcani de consiliera, Liliana Perțu, cadru medical la Spitalul de Urgență. Într-o intervenție din online, fiind la serviciu, ea a ridicat un semnal de alarmă privind această situație, spunând că nu este apă pentru a se spăla pe mâini.

Tot pe acest subiect a intervenit și consilierul, Sorin Olariu, care a solicitat primarului să rezolve această chestiune în regim de urgență și chiar să fie convocată o ședință extraordinară pe această temă.

Vizibil deranjat de această intervenție, primarul l-a acuzat pe consilierul Olariu că face scandal. Pintilie a motiva că această investiție se află în atenția funcționarilor Primăriei, dar sunt ocupați cu alte lucrări.

O echipa BIT TV a fost vineri dimineață la Spitalul Municipal de Urgență. La parter, încă era apă la robinete, cel mai probabil rămasă de pe conductă. Unitatea medicală nu a avut niciodată o rezervă de apă, iar în procesul de acreditare spitalul a obtinut autorizația de funcționare cu plan anual de conformare, în care este precizată necesitatea acestei investiții.

 

Subiectul a fost discutat și la începutul anului odată cu aprobarea bugetului și a listei de investiții. La acea dată, tot consiliera Liliana Pertu a insistat sa fie alocati bani de la bugetul locale pentru aceasta investitie. Propunerea a fost trecută în documente, dar până la ora actuală nu a fost făcut nici un demers în acest sens.

 

De cealaltă parte, la Spitalul General CF, de pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Pașcani, este un rezervor de apă de 300 de metri cubi. În cazul unei avarii, la un consum mediu, unitatea spitalicească poate furniza apă circa 20 de zile, fără probleme. Rezervorul a fost dat în folosință în 2017 și a fost făcut cu fonduri de la bugetul statului.

 

Conducerea unității medicale susține că nu s-ar putea intra în blocul operator dacă nu ar fi apă sterilă pentru dezinfectarea mâinilor, obținută prin anumite instalații conectate la rețeaua publică de furnizare.

 

BIT TV a cerut un punct de vedere legat de această situație și Direcției de Sănătate Publică Iași.

DSP Iași a precizat că în astfel de situații conducerea trebuie să ia o serie de măsuri specifice care să nu afecteze asistența medicală. Despre aceste măsuri, conducerea DSP nu a spus nimic. Deocamdată nu se știe dacă au fost limitate activitățile medicale, mai ales intervențiile chirurgicale și în ce măsură au fost afectate activitățile privind tratamentele și îngrijirea bolnavilor. De asemenea, DSP Iași spune că administrația locală trebuie să facă această investiție, și anume realizarea rezervei de apă, până la finalul anului 2026.

Pe lista de investiții ar fi trecută suma de 75.000 de lei pentru studii de fezabilitate, însă până la derularea tuturor procedurilor și construirea efectivă a rezervoarelor este cale lungă.

Recomandări