-1.5 C
Paşcani
miercuri, februarie 5, 2025

Spitalul din Pascani obligat sa se reorganizeze, din cauza Spitalului Regional

Constructia Spitalului Regional de la Iasi ar putea afecta activitatea Spitalului de Urgenta Pascani. Subiectul a fost adus in discutie, in plenul sedintei Consiliului Local care a avut loc pe 27 februarie.

Primarul, Dumitru Pantazi, i-a informat pe consilierii locali ca acum cateva zile a participat la o sedinta pe aceasta tema la Prefectura Iasi, cu toti directorii de spitale din judet si li s-a adus la cunostinta ca ar urma sa fie facute o serie de modificari si chiar reduceri de paturi in unitatile medicale. Asta deoarece, spitalul regional va prelua o parte din activitatea medicala.

Spitalul din Pascani ar urma sa renunte la 60 de paturi  pentru ingrijiri de boli acute, la Targu Frumos sa ramana doar un centru ambulatoriu si la Harlau sa fie reorganizate serviciile.

Masurile propuse de coordonatorii masterplanului au starnit nemultumiri in randul primarilor si directorilor de spitale din judet.  S-a ajuns la concluzia ca documentul trebuie actualizat iar managerii institutiilor medicale sa prezinte cate un plan, in cel mai scurt timp.

Managerul, Costica Panzaru, a prezentat consilierilor masurile de reorganizare asa incat spitalul din Pascani sa nu piarda nimic. Astfel, in unele sectii va fi diminuat numarul de paturi sau repartizat pentru alte activitati medicale in timp ce in alte sectii, numarul lor va creste. Cert este ca in momentul de fata cele 385 de paturi vor ramane in spital, se arata in planul care urmeaza sa fie transmis Prefecturii Iasi.

Noile masuri de organizare nu vor afecta salariatii si nici investitiile programate pentru modernizarea ambulatoriului si extinderea Unitatii de Primiri Urgente.

Subiectul a starnit si reactii politice din partea unor consilieri locali. Marius Pintilie, de la PNL, a opinat ca este o dezinformare a actualei guvernari pe motiv ca nu ar mai avea bani la buget si ca UE nu ar fi cerut reducerea numarului de paturi.

In replica, edilul municipiului a explicat ca masterplanul este facut de o firma din strainatate in concordanta cu standardele europene de sanatate prin care s-ar urmari dezvoltarea medicinii comunitare si degrevarea spitalelor.

Mentionam ca masurile ar urma sa intre in vigoare din anul 2026 dupa realizarea Spitalului Regional. Conform Ministerului Sanatatii, trebuie redus numarul de paturi pentru serviciile sau sectiile medicale unde gradul de ocupare este sub 80%. La Pascani din 18 sectii doar in 6  gradul de ocupare  solicitat este atins la ortopedie, medicina interna, pneumologie, recuperare medicala, gastroenterologie si ingrijiri paliative.

 

 

 

 

 

 

 

Recomandări