La ora actuală, sute de mii de români, care au lucrat în afara țării sau s-au stabilit acolo, așteaptă să iasă la pensie. Din păcate, formalitățile și comunicarea dintre țări transformă calcularea pensiei într-un efort titanic, de multe ori, fără rezultat.
Foarte mulți români așteaptă șase luni, un an sau chiar mai mult până să-și vadă prima pensie, după ce au inițiat formalitățile în acest sens și au depus toate actele.
În cea mai tristă situație se află românii emigrați în state din Uniunea Europeană. Mulți dintre ai se confruntă cu probleme adiționale din cauza faptului că nu dețin acte ca să confirme întreaga durată a stagiului de cotizare efectuat în România. Alții nu au acte doveditoare ale studiilor sau dețin acte de stare civilă din care nu reiese CNP-ul.
O parte dintre probleme, dar mai ales câteva soluții, au fost explicate într-o postare pe Facebook de către ministrul Muncii. ”Dreptul la pensie, fie că vorbim de o pensie naţională sau de o pensie internaţională, trebuie să fie stabilit într-un termen rezonabil. (…) La pensia comunitară (internaţională), din punctul meu de vedere, nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 luni. Schimbul de informaţii este, însă, greoi între ţări. (…)