2.5 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Stagii de pregătire în Finlanda pentru profesorii de la Şcoala Specială din Paşcani

Nouă ani de şcoală obligatorie, învăţământ gratuit, profesori cu înalta calificare, teme puţine, dar multe activităţi practice şi metode de predare neconvenţionale. Acestea sunt ingredientele sistemul de învăţământ din Finlanda, a cărui eficiență este recunoscută la nivel internaţional şi care i-a făcut pe mulţi experţi să meargă în pelerinaj la şcolile din această ţară pentru a fura reţeta succesului.

sc sp in finlanda 2
Un grup de nouă profesori de la Şcoala Gimnazială Specială Paşcani au participat timp 5 zile la un curs de perfecţionare într-un oraş din Finlanda. Aceştia au rămas plăcut impresionaţi de sistemul lor de învăţământ şi de tehnicile folosite de cadrele didactice în lucrul cu elevii care au dizabilităţi.

Cunoştinţele noi dobândite şi experienţa acumulată în urma participării la acest curs a profesorilor de la Şcoala Specială din Paşcani vor veni în sprijinul dezvoltării şi perfecţionării serviciilor educaţionale, terapeutice şi integrative oferite de şcoală.

sc sp in finlanda 1
Directorul unităţii de invatamnt, profesorul Gabriela Nedelcu spune că doar unul din 10 absolvenţi reuşesc să între în sistemul educaţional finlandez, iar profesorii de aici se bucură de acelaşi respect şi statut ca şi medicii sau avocaţii..

Finlandezii reuşesc să aibă cel mai performant sistem de educaţie din Europa şi unul dintre cele mai bune din lume şi pentru că elevii fac mai multă practică în şcoală şi au puţine teme. Profesorul îi încurajează să înveţe fiecare cât poate. Elevii finlandezi citesc foarte mult. Ca atare, peste 90% termină liceul şi circa 66%, o facultate. În şcolile din Finlanda, masa este gratuită pentru toţi elevii, iar ei primesc obligatoriu la masă – legume, fructe şi lapte.

sc sp in finlanda 3

Nu este de neglijat nici faptul că toate şcolile au dotări de înalta calitate, iar profesorii sunt atât de calificaţi încât, în Finlanda, nu există inspectori care să-i verifice. O ţară întreagă are încredere în ei.

Acest stagiu de perfecţionare a reprezentat o activitate din proiectul Erasmus+ „Realizarea dimensiunii europene a şcolii prin integrarea de modele europene în şcolarizarea copilului cu dizabilităţi”. Cadrele didactice participante au dobândit Certificate Europass Mobility, certificate ce atestă competenţele dobândite în spaţiul european.

Recomandări