Circa 10% din totalul persoanelor care au cerut ajutorul Agenției Naționale Antidrog de la Iași anul trecut sunt din zona Pașcani, Târgu Frumos și Hârlău. Informația a fost prezentată în cadrul unor statistici discutate la emisiunea Pulsul Zilei, de la BIT TV, în care a fost prezent șefului Biroului ANA Iași, Marius Manea.
Principalul drog consumat este cannabis, urmat apoi de etnobotanice.
Indiferent de ce substanță este vorba, șeful Biroului Antidrog Iași susține că toate drogurile au efecte adverse, sunt periculoase și creează dependență.
În România, consumul nu este pedepsit de lege, ci deținerea și distribuția acestor substanțe periculoase. Agenția Antidrog Iași este instituția care îi ajută pe cei care au căzut victimă acestui viciu, fără a-i pedepsi în vreun fel. Toate datele sunt confidențiale, iar consumatorii nu sunt văzuți ca infractori, ci ca pacienți care au nevoie de sprijin specializat.
Toate serviciile oferite de agenție sunt gratuite.
Emisiunea poate fi văzută integral pe canalul de Youtube al televiziunii locale BIT TV.
Potrivit unui raport din 2022 al Agenției Naționale Antidrog, 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri. În unele cazuri, vârsta de debut poate fi și de la 13 ani.