Unul dintre cele mai importante momente istorice ale natiunii romane a fost cerebrat de elevii si profesorii dintr-o comuna din apropierea Pascaniului. Evenimentul a avut loc la Stolniceni Prajescu, pe pe 27 martie a.c., la cea dea-a 105-a aniversare a unirii Basarabiei cu România. In 1918 Basarabia revenea în sânul Patriei Mamă. Era începutul unui vis frumos al națiunii române care a format România Mare, readus in atentia tinerilor de astazi de un pasionat profesor de istorie , Costel Caseriu de la scoala din Cozmesti.
La acest eveniment a participat si un cercetator de la Centrul de Istorie si Civilizatie Europena din cadrul Academiei Romane. Este vorba despre prof dr Corneliu Ciucanu, coleg de facultate cu profesorul organizator. El a vorbit elevilor despre zbucimata istorie a Basarabiei si importanta unirii cu Romania.
Tot despre istoria fratilor de peste Prut a vorbit si o profesoara din comuna, nascuta in Basarabia dar stabilita de mult in Romania. Camelia Sargin a povestit celor prezenti despre ororile regimului comunist.
De asemenea un grup de elevi ai scolii au prezentat un scurt moment artistic.
Printre invitati au fost si reprezentanti ai adminsitratiei locale. Primarul comunei Costel Hugeanu a spus ca istoria si povestile de viata ale celor care au suferit in timpul razboiului, sau sub ocupatia sovietica ar trebui sa fie de interes pentru generatiile tinere.
Mentionam ca pe 27 martie 1918, teritoriul dintre Prut și Nistru s-a reîntors în trupul Patriei Mamă, devenind astfel prima dintre provinciile istorice care au îndeplinit dezideratul secular. Au urmat Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, spre sfârșitul anului 1918 fiind astfel creată România Mare.
Acest eveniment istoric a reprezentat un moment de mare importanță pentru întreaga națiune română, aducând împreună două teritorii cu culturi și tradiții comune și consolidând astfel identitatea noastră națională.