Profesorii recurg la diverse metode pentru a-i convinge pe elevi să intre în lumea cărţilor * printre acestea se numără cluburile de lectură sau întâlnirile cu scriitorii * părinţii le fac celor mici abonamente la bibliotecă
În perioada în care internetul, tableta şi computerul sunt la putere este destul de dificil să-i atragi pe copii către lectura în forma clasică, adică să ţină în mână cartea tipărită şi nu vreun format electronic. Şi totuşi, există strategii pe care cadrele didactice şi părinţii le aplică, fiind convinşi de importanţa lecturii.
Profesorii de literatură simt cel mai bine la orele lor dezinteresul copiilor pentru lectură. Dascălii spun că se poate vorbi şi de elevi recuperabili, care pot prinde gustul pentru lectură, depinde doar de tehnicile lor de a o face atractivă.
Cadrul didactic mai povesteşte că descoperă cu plăcere, la elevi, curiozitate de a aduna cunoştinţe din orice domeniu.
Abonament la clubul de lectură
Ca să le insufle dragostea pentru lectură, unele învăţătoare din Botoşani şi-au înscris elevii la Clubul de lectură. Lunar, copiii achiziţionează câte o carte cu un conţinut dedicat lor, inspirat din viaţa de zi cu zi a acestora. Ei sunt abonaţi la Editura Arthur, iar pentru o carte părinţii scot din buzunar câte 20 de lei lunar.
Copiii preferă cărţile audio şi cele SF
La Piatra Neamţ, în ultimii ani au fost solicitări pentru eliberarea de permise de cititor pentru câteva zeci de copii cu vârste mai mici de 4 ani. Cel mai tânăr abonat al Bibliotecii Judeţene are doar 7 luni, fiind născut în aprilie 2014. Pentru această categorie de cititori de interes sunt cărţile audio, CD-urile cu poveşti, cărţile tridimensionale şi cărţile-jucării. Cei puţin mai mari, au alte preferinţe. În afară de lecturile din programa şcolară, aceştia împrumută volume ce au ca subiecte dinozaurii, universul şi fenomenele cosmice, lumea animalelor sau literatură SF.