Premierul Ludovic Orban a anunțat că românii izolați și cei aflați în carantină vor fi supravegheați electronic cu ajutorul unei aplicații pe care o implementează Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Un expert în dreptul tehnologiei explică, într-un interviu pentru Libertatea, care sunt beneficiile, dar și riscurile unei astfel de aplicații care poate atrage abuzuri ale statului, încălcări ale vieții private și restrângeri ale drepturilor.
„Împreună cu STS, punem la punct o aplicație care să ne permită monitorizarea mișcărilor persoanelor aflate în izolare sau carantină, astfel încât să putem ști dacă se deplasează în afara locuinței. Un astfel de soft deja există și în alte țări și va ușura foarte mult misiunea poliției, jandarmeriei, DSP”, a spus, marți, premierul Ludovic Orban.
Dezbaterea privind supravegherea populației în masă în scopul prevenirii răspândirii pandemiei a stârnit polemici aprinse în întreaga lume occidentală, ținând cont de faptul că această metodă intruzivă ar putea încălca dreptul la viață privată al oamenilor. Israel, Iran, Coreea de Sud, China, Polonia folosesc, deja, aplicații pe telefoanele mobile pentru a monitoriza traseul și interacțiunile dintre oameni, iar cei care nu respectă regulile de carantinare să fie cât mai repede depistați.