Peste jumătate (51,8%) dintre români au rude plecate în străinătate (părinți, copii, frați, verișori, nepoți, mătuși, unchi, etc. ), arată un studiu realizat de INSCOP Research și dat publicității astăzi. Dintre aceștia, 38,1% (în jur de 3,5 milioane) admit că sunt ajutați cu bani de rudele care lucrează în afara țării.
„Practic, peste o treime dintre românii care au rude în străinătate sunt integrați într-o formă de gospodărie-rețea cu aceștia”, menționează compania de cercetare în comunicatul de presă care anunță rezultatele studiului. Potrivit sociologilor, în special după intrarea în UE, fenomenul emigrației a devenit unul structural care implică structura socială şi de rudenie a României.
„Nu există o anumită categorie socio-demografică despre care să se poată spune că are mai degrabă rude plecate în străinătate, fenomenul fiind distribuit omogen pe categorii de educație, rezidență, persoane active/inactive. Există o ușoară tendință ca persoanele cu venit mare să aibă în mai mică măsură rude plecate în străinătate”, precizează reprezentanții INSCOP.
Potrivit studiului, românii din Muntenia, Oltenia și Dobrogea primesc în mai mare măsură bani de la rudele din străinătate decât cei din alte zone ale țării, iar în privința vârstei, persoanele care au între 36 și 50 de ani par să fie cel mai puțin ajutate din afara țării, principalii beneficiari fiind tinerii (copiii) şi persoanele peste 50 de ani. 56,8% dintre români (nu doar cei care au rude în străinătate) cred că banii veniți de la românii plecați în afara țării contribuie mult la nivelul de trai al celor din țară.
Cele mai primitoare țări pentru românii care muncesc sau vor să muncească în străinătate sunt, în opinia concetățenilor noștri: Italia (desemnată de 67,8%), Spania (61,5%), Germania (36,1%), Marea Britanie/Anglia (21,1%), Franţa (19,1%), SUA (5,4%), Grecia (5,3%), Ungaria (4,3%) și Austria (4,1%).
Sondajul a fost realizat în perioada 28 mai – 3 iunie 2013, pe un eșantion de 1055 persoane reprezentative pentru populația României de 18 și peste 18 ani. Studiul are o marjă de eroare de ± 3%. sursa yahoo! news