Studii recente au scos la iveală că dimensiunea creierului uman a crescut semnificativ de-a lungul evoluției. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că mărirea creierului poate fi asociată cu o rezervă cerebrală crescută, care ar putea reduce riscul de demență.
Conform unei noi cercetări publicate în JAMA Neurology, creierele persoanele născute în 1970 sunt, în medie, cu 6,6% mai mari decât cele ale celor născute în 1930. Oamenii de știință sugerează că această creștere a dimensiunii creierului implică o rezervă cerebrală crescută, ceea ce ar putea contribui la reducerea riscului de demență asociată vârstei.
„Deși aceste rezultate recent publicate aduc o contribuție semnificativă la literatura existentă despre dimensiunea creierului și evoluția acestuia de-a lungul timpului, este important de menționat că acest studiu s-a concentrat predominant pe indivizi sănătoși, bine educați și albi. Prin urmare, concluziile obținute nu pot fi automat extinse și aplicate în mod general și altor grupuri sau indivizi,” a explicat, pentru Medical News Today, dr. Ozama Ismail, director de programe științifice în cadrul Asociației Alzheimer, care nu a fost implicat în studiu.