Persoanele care au acum între 40-60 de ani dezvoltă mai des cancer decât părinții și bunicii lor, arată un nou studiu, relatează Corriere della Sera. Îmbătrânirea prematură și stilul de viață nesănătos sunt printre posibilele cauze.
Prognoza pentru persoanele de 40 de ani este sumbră, iar pentru cele de 50-60 de ani este și mai sumbră. Cei născuți între anii 1965 și 1980, așa-numita Generație X, se apropie de vârsta la care este cel mai probabil să dezvolte cancer, iar statisticile nu vorbesc în favoarea lor: se pare că au mai multe șanse de a dezvolta cancer decât părinții lor (baby boomerii, născuți între 1946 și 1964), decât bunicii lor și decât toate generațiile născute între 1908 și 1964. Iar dacă această tendință continuă, milenialii (născuți între 1981 și 1996) ar putea să o ducă și mai rău.
Un nou semnal de alarmă este tras de un studiu publicat în revista JAMA Network Open de către epidemiologi americani de la Institutul Național de Cancer din Rockville, Maryland.
Nu este pentru prima dată când experții americani subliniază această problemă: diverse studii au ajuns la aceleași concluzii: cazurile de cancer înainte de 50 de ani sunt în creștere în diferite țări, iar dacă în SUA cifrele sunt „grăitoare”, și în Italia primele semne sunt deja evidente.
Punctul de plecare al ultimului studiu este o întrebare foarte precisă: crește sau scade incidența cancerului la diferite generații americane?
„Ai putea spera că lucrurile se îmbunătățesc pe măsură ce trec anii, mai ales în ceea ce privește sănătatea, speranța de viață și diagnosticarea cancerului”, comentează Philip S. Rosenberg, primul autor al noului studiu publicat în JAMA, „dar cifrele ne spun că, din păcate, nu este așa. După ce au fost colectate date despre 3,8 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, comparând incidența între generații și obținând proiecții statistice pentru cei născuți în generația X la vârsta de 60 de ani, concluziile studiului constată o creștere a cazurilor de cancer în comparație cu predecesorii lor.