Astăzi s-a desfășurat prima zi a examenului de bacalaureat la Limba și literatura română, iar subiectele au fost și frumoase și ușoare, față de anii trecuți, spre bucuria tinerilor absolvenți de liceu, pentru că au avut mai multe posibilități de abordare, în funcție de profil.
La primul subiect elevii de la ambele profile au avut de analizat un text dramatic conform mai multor cerințe, prin care au fost verificate cunoștințele generale acumulate în timpul liceului. La al doilea subiect cei de la profilul uman au avut de realizat un text argumentativ despre rolul scriitorilor în societate, iar cei de la profilul real sau tehnic, despre importanța practicării unui sport, la orice vârstă.
Nici ultimul subiect nu le-a dat bătăi de cap elevilor care au avut suficiente posibilități pentru a reuși să obțină o notă frumoasă la prima probă a acestui examen. Cei de la profilul real au descris particularitățile construirii unui personaj, în operele unuia dintre marii scriitori studiați, la alegere dintre Ion Creanga, George Călinescu sau Marin Preda, iar cei mai mulți au ales basmul.
Pe lângă modalitățile de descriere ale personajelor din opere ca Enigma Otiliei, Moromeții sau Harap Alb, prezentate de elevii de la profilele reale sau tehnice, elevii de la profilul uman au avut un grad ușor mai ridicat de dificultate, deoarece au fost în situația de a descrie relaţia dintre două personaje ale unui roman interbelic studiat.
Astfel, pe lângă Enigma Otiliei a lui George Călinescu au putut alege și Maitreyi, ca roman al experienței, scris de Mircea Eliade, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Camil Petrescu, romanul Ion al lui Liviu Rebreanu sau Baltagul de Mihail Sadoveanu.
Și absolvenții Colegiului Ștefan cel Mare din Hîrlău sunt de aceeași părere, că subiectele au fost accesibile datorită multiplelor posibilități, sperând să obțină rezultate frumoase.
Procentul de prezență la această probă a examenului de bacalaureaut a fost aproape de 100% în Pașcani și Hîrlău , așadar există șanse mari și datorită accesibilității subiectelor, ca anul acesta promovabilitatea să fie mai mare decât anul trecut. Profesorii de Limba și literatura română spun că proba de anul acesta a fost de nivel mediu, iar șansele de reușită ale elevilor cu o pregătire minimă sunt foarte mari.
Precizăm că din cele 13 centre de examen din județul Iași, unde se desfășoară probele de bacalaureat, 3 sunt în Pașcani, unul în Hîrlău și unul în Târgu Frumos, însă lucrările se vor corecta anul acesta în alte județe, conform unei prevederi legislative din 2011. Această hotărâre nu afectează însă elevii sau profesorii și nici nu aduce modificări cu privire la organizararea acestui examen.