joi, aprilie 3, 2025
7.3 C
Paşcani
Login

Sute de persoane sunt diagnosticate lunar cu apnee în somn, în cadrul Laboratorului de Somnologie de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași

În cadrul Laboratorului de Somnologie de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași sunt consultate lunar sute de persoane, iar circa 90 la sută dintre acestea sunt diagnosticate cu apnee în somn. Cel mai tânăr pacient diagnosticat cu această afecțiune are 13 ani. Apneea de somn este o tulburare de somn severă, în cazul căreia respirația se oprește și este reluată în mod repetat. Persoanele care sforăie puternic sau care se simt obosite după un somn de 8 ore pe noapte sunt considerate suspecte de apnee în somn.

Sute de persoane sunt diagnosticate cu apnee în somn, în cadrul Laboratorului de Somnologie din Iași

În cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași funcționează singurul Laborator de Somnologie din zona Moldovei. Peste 500 de persoane sunt consultate, lunar, aici și 90 la sută dintre acestea sunt diagnosticate cu apnee de somn. O tulburare care, netratată, poate avea consecințe grave asupra stării de sănătate a pacienților. Cel mai tânăr pacient diagnosticat la Iași cu apnee de somn are 13 ani.

Ne adresăm întregii regiuni Nord-Est a țării și nu numai, pentru că, dacă așa-zisele liste de așteptare sunt largi și termenii de așteptare pentru o programare sunt mari în tot restul țării, pacienții ne sunt adresați nouă, chiar dacă sunt de la o distanță mare. La noi în spital, în laboratorul în care funcționăm noi, nu este lungă această listă de așteptare, este undeva la, știu eu, o săptămână; în maxim 10 zile, cred eu, că pacienții ajung pentru etapa de diagnostic și, ulterior, pentru tratament. La noi se adresează pacienții care sunt înalt simptomatici pentru o anumită afecțiune respiratorie în timpul somnului, cu precădere apneea în somn. Pacienții care nu manifestă neapărat simptome, dar deranjează cumva partenerul de viață sau alți membri ai familiei, pacienții cu factori de risc, cum ar fi obezitatea sau o patologie din sfera ORL, sau cei care sunt direcționați de către medici din alte specialități. Simptomul majoritar, cel mai frecvent întâlnit, este sforăitul. Acesta nu este cel mai sever simptom, dar este cel mai des acuzat de către pacienții care ne sunt nouă adresați. Pacienții care nu se odihnesc foarte bine noaptea au un somn întrerupt, un somn fragmentat; pacienții care se trezesc frecvent, din varii motive invocate de ei, pe perioada nopții, obosiți dimineața la trezire, cu dureri de cap, somnolenți și care nu reușesc foarte bine să-și desfășoare activitățile de peste zi”, a transmis dr. Andreea Zabara, medic primar la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.

 

Apneea apare, în special, la pacienții obezi, cu patologii în sfera ORL, care au polipi sau deviație de sept. Cu toate acestea, și fumatul sau consumul de alcool se numără printre factorii de risc. 

Continuarea pe BZI

Recomandări