TÂRGURILE DE ANIMALE DIN JUDETUL IASI AU FOST INCHISE
Masura radicala pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor a anuntat, prin intermediul Prefecturii Iasi, toate primăriile din județ sa suspende pe durată nedeterminată toate târgurile de animale, autorizate sau nu, și a aglomerărilor de animale de pe raza județului, pentru toate speciile de animale.
De asemenea, detinatorii de porcine trebuie sa respecte urmatoarele masuri pentru prevenirea bolii:
– inspectarea zilnică a efectivului de porcine pe care îl dețin și anunțarea medicului veterinar a oricărei modificări a stării de sănătate sau moarte în efectivul de porcine;
– limitarea circulației persoanelor străine în zona adăposturilor unde sunt crescute porcinele;
– achiziționarea de porcine numai din exploatații cu status de sănătate cunoscut și cu certificat sanitar veterinar;
– evitarea hrănirii porcinelor cu spălături provenite de la spălatul cărnii de porc gătită în gospodărie;
– identificarea și înmatricularea tuturor porcinelor pe care le dețin.
Din păcate, primele semne ale pestei porcine africane pot fi cu greu observate. Simptomele bolii apar mai ales în formele preacute sau acute, atunci fermierul putând observa cu ușurință o serie de manifestări care indică îmbolnăvirea porcilor de pestă porcină africană. Acestea sunt febra ridicată, de circa 40-42 de grade Celsius, înroșiri ale pielii dar si al vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului, iar rata de mortalitate este deseori de 100%.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, mai spune ANSVSA.
Potrivit Ziarului Financiar, virusul pestei porcine africane a fost depistat până acum în şase judeţe din România: Ialomiţa, Bihor, Constanţa, Brăila, Tulcea şi Satu Mare.
În cazul suspiciunii de pestă porcină africană trebuie anunțat medicul veterinar din localitate sau Direcția Sanitară Veterinară Și Pentru Siguranța Alimentelor din județ, la numerele de telefon 0232/267501 sau 0232/267502.