Pășcănenii nu vor afla decât după alegerile din 9 iunie a.c. ce taxe si impozite locale vor plăti in anul 2025. Asta deoarece edilul municipiului ține la secret proiectul cu noile taxe, propus de Finanțele Locale.
Conform prevederilor Codului Administrativ, documentul ar fi trebuit sa fie pus în dezbatere publică și să fie aprobat până lua sfârșitul lunii aprilie a.c., dar primarul a refuzat să facă aceste demersuri pe motiv se așteaptă noi modificări legislative si ca va fi aprobat pană la finalul anului. In același timp, majoritatea primăriilor din tara au aprobat sau au in curs de aprobare taxele pentru anul viitor.
Din documentele supuse dezbaterii publice, reiese că in unele localități au crescut taxele doar cu rata inflației, 10,4% pe anul 2023, indexare obligatorie iar in altele au fost modificate substanțial si cotele de impozitare in conformitate cu o ordonanța de Guvern, 16 /2022, nepusa in practică până acum.
La Pașcani nu se știe nimic, deoarece proiectul propus de Finanțele Locale este ținut în sertar.
Pentru clarificarea acestei situații consilierii din opoziție au convocat o ședinta de urgenta pe 24 aprilie de la ora 10.00. In proiectul de hotărâre se arată că inițiatorii au încercat impunerea unui calendar care să fie respectat de primar: in trei zile sa fie public proiectul cu noile taxe si in maxim 40 de zile primarul sa initieze un proiect pentru aprobarea lor. Explicațiile au fost date de unul dintre initiatori.
Totodata, fostul primar a precizat ca proiectul conține si o serie de propuneri pentru diminuarea taxelor si impozitelor locale așa încât rata inflatiei de 10,4% sa nu aibă un efect de majorare.
Ședința nu a avut loc pe motv că proiectul propus de opoziție nu a avut toate avizele comisiilor de specialitate. Mai exact, Comisia Juridică nu s-a putut întruni pe motiv ca au lipsit trei consilieri liberali: Cătălin Conache președintele comisiei si președintele de sedința, Petronica Constantinescu si Bogdan Agafitei. Lipsa celor trei a fost criticată de opozitie.
La ședință a participat si șefa Finanțelor Locale. Consilierii au aflat ca proiectul cu taxele a fost transmis primarului încă din luna martie.a.c, conform calendarului fiscal si au solicitat prezentarea documentului sau măcar un număr de înregistrare. După minute bune de așteptare si întrebări unul dintre consilierii locali a cerut șefei de la Finanțele Locale sa își dea demisia, pe motiv ca in cadrul serviciului ar fi si alte deficiente majore.
In timpul discuțiilor și-a făcut apariția si primarul, Marius Pintilie. Consilierii i-au solicitat edilului sa aducă proiectul cu taxele si impozitele locale dar acesta a refuzat pe motiv ca el decide când vor fi puse in dezbatere publica. Pintilie le-a spus consilierilor sa depună o cerere. El a spus ca demersul opoziției ar fi electoral si a ieșit din sala de ședințe.
Gestul primarului a fost criticat dur de consilierii din opoziție, in cadrul unei conferințe de presa. Dumitru Pantazi a spus ca primarul si consilierii liberali ar avea in intenție majorarea semnificativa a taxelor si impozitelor locale, după alegerile locale.
Fostul primar a mai spus ca dezbaterea si aprobarea taxelor înainte de alegeri ar fi fost o garanție pentru cetățenii cu venituri mici.
De asemenea, Pantazi a arătat ca inițiativa de diminuare a taxelor si impozitelor locale pentru anul 2025 nu a fost făcută in interes personal, ci pentru cetățeni. El a arătat ca taxele si impozitele pentru afacerile din domeniul agricol sunt stabile prin lege, nu prin hotărâre a Consiliului Local.
Mentionam ca cresterea taxelor si impozitelor locale pentru anul 2025 a fost confirmata deja de reprezentantii administratiei locale. Primarul municipiului a spus in cadrul unei conferinte de presa ca indexarea cu rata inflatiei, 10,4% este necesara deoarece au crescut preturile in ultima perioada. De asemenea, sefa Finantelor Locale a confirmat ca in proiectul trimis primarului sunt prevazute si noile cote de impozitare conform ordonantei din 2022.