vineri, martie 14, 2025
11.2 C
Paşcani
Login

TELE M: Brutărie din Hârlău, sancționată drastic de Protecția Consumatorilor pentru nereguli șocante

O echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani a desfășurat o acțiune de control la o brutărie din Hârlău, județul Iași.

În urma verificărilor efectuate, aceștia au constatat mai multe nereguli grave în procesul de producție și igienă, motiv pentru care au fost aplicate sancțiuni severe. Astfel, au fost dispuse următoarele măsuri:

• Oprirea temporară a prestării serviciului pentru un termen nelimitat urmând ca operatorul economic să procedeze la deratizarea,igienizarea și punerea în conformitate precum și până la remedierea tuturor deficiențelor constatate de echipa de control.

• Oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor utilizate ca materie primă în fabricarea produselor de panificație (Drojdie -6kg x8 lei)

Franzela alba 300g – 173 buc x 1.3 lei

Pâine intermediară 100buc x 1,3 lei

Pâine tava 400g – 70buc x 1.8lei

Pâine secara 400g -60buc x3 lei

Pâine feliata 300g -23buc x 1.8 lei

Aluat 2 kg x 4 lei )

Principalele abateri constatate în urma controlului au fost următoarele:

1. Produse depozitate la temperatura din incinta brutariei, în condițiile în care producătorul recomandă o temperatură de 0-6 grade Celsius.

2. Aluat depozitat la temperatura mediului ambiant, neacoperit.

3. În zona de producție a produselor de panificație au fost găsite paleti neigienizați și lazi cu pâine atât ambalată, cât și neambalată, direct pe paviment.

4. Mașina pentru feliat pâinea nu era curățată, având depuneri de materii organice.

5. Echipamentele de lucru nu erau curățate și igienizate corespunzător, iar rastelele prezintau depuneri consistente de materii organice, praf, reziduuri de amidon și straturi suprapuse de aluat uscat.

6. Rastelele utilizate la depozitarea tavilor fierbinți la scoaterea din cuptor prezentau un grad avansat de rugină și depuneri consistente de aluat stratificat.

7. Pereții brutariei erau deteriorați, cu plăci de faianță sparte și cu crăpături, neigienizați.

8. Dospitorul și malaxorul aveau elemente ruginite și resturi de aluat, fiind neigienizate.

9. Masa pe care se modelează aluatul era confecționată din lemn de esență moale, material care nu poate fi curățat eficient, existând riscul formării de așchii care pot adera în aluatul de pâine.

10. Tavile folosite pentru coacere erau confecționate din tablă de aluminiu, arse, cu urme de aluat copt și depuneri consistente de grăsimi.

Sursa TELE M

Recomandări